KOESTER JE SMAAKJES, EN BESPAAR ER NIET OP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Wie al wat langer probeert om zuinig te leven, zal merken dat je op sommige dingen beter niet kunt bezuinigen. Het is een kwestie van leren. Want niet alles wat goedkoper is, is een goede aankoop. Neem bijvoorbeeld oestersaus. Een halve literfles goede oestersaus kost je bijna vier euro. Best veel geld. Er zijn ook goedkopere ‘oestersauzen’, die hooguit de helft kosten. Het woord ‘oestersauzen’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Want die goedkope saus is een soort namaak, gemaakt van gefermenteerde paddenstoelen. Niet het echte ding. Smaakt zelfs niet echt slecht, maar geeft niet het effect van echte “oestersaus”.

Namaak oestersaus smaakt lang niet zo goed als de echte. Echte oestersaus, met echt oesterextract, smaakt erg lekker. Je kunt er letterlijk alles lekker mee maken. Zoals restjes groenten, een uitje, knoflook en wat goedkope koolvis uit de diepvries. Goedkoop eten, hooguit voor een paar dubbeltjes per persoon. Bereid die simpele ingrediënten in een wokpan en overgiet ze met de oestersaus, of met sojasaus en oestersaus. En ineens is de goedkope etenswaar omgetoverd tot een roerbakschotel van restaurantkwaliteit. Simpel maar goed eten, heerlijk gemaakt met een goede kwaliteit saus. Zo’n fles oestersaus gaat, als je hem niet elke dag gebruikt, gemakkelijk een half jaar mee. Goed voor een half jaar smakelijk eten voor weinig geld.

Investeer

Bespaar dus niet op de oestersaus, JUIST als je niet veel geld voor groenten en andere ingrediënten kunt of wilt uitgeven. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere smaakmakers. Investeer in een goede currypasta of in een goede kwaliteit currypoeder. Ook hier geldt weer: goedkope ingrediënten smaken beter met een klein beetje meer toegevoegde kwaliteit.

Sowieso: investeer in kruiden en specerijen! In arme werelddelen als India of het Verre Oosten hebben ze ook geen geld voor dure liflafjes en een pond biefstuk per persoon. Maar door een uitgekiende mix van kruiden smaken zelfs wat uien en een beetje vis als een vorstenmaal. En elke dag anders, door een steeds wisselende samenstelling. Koester je smaakjes! Bespaar er niet op!

LEES MEER:   Bij een goede oestersaus horen goede oosterse kruiden:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/voorraadkast-oosterse-kruiden/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Gerlinde schreef:

    Dat is inderdaad precies wat wij doen. We eten veel goedkope groenten als kool en wortel maar met gember, biologische tamari, citroensap, fijne oestersaus en vissaus en koreaanse sojabonenpasta krijg je alles lekker 😉