KIPFILET met rijst of pasta en hartige pindasaus

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Een pakket van de voedselbank bevat soms erg moeilijk te combineren verzameling van producten. Maar ook je voorraad bevat soms zaken , die moeilijk tot een gemakkelijke maaltijd leiden.

Wat dacht men van een maaltijd uit bouillonblokjes, 1 kilo appels, een mueslireep, rode kool in glas, pasta of rijst, een pakje droge soep, pinda’s , jam, olie of vloeibare boter, koffie, wat niet omschreven vlees of kipfilet en een fles limonade. Daar rolt nu niet gelijk het recept van een de maaltijd voor deze week uit.

GRIEKSE of TURKSE YOGHURT

Maar waar ik wel blij van word is een beker van die yoghurt. Alleen voor mij persoonlijk jammer als ik deze yoghurt met een smaakje zou krijgen, want juist naturel vind ik dit melkproduct het einde. Eigenlijk kocht ik vroeger altijd een emmer Griekse of Turkse yoghurt.

dikke yoghurt

Want dit melk-product bevat traditioneel wel 10 % vet. Dat lijkt veel, maar als je dit in koude sausjes met mayonaise of fritessaus mengt, wordt de saus een stuk minder vet en veel zachter en genuanceerder van smaak. Met wat toevoegingen heb je dan de ideale basis om heel fijn de beste dipsaus te maken. Voor het recept van deze week zou ik adviseren de yoghurt heerlijk als ontbijt of toetje te eten en als vulling een verkruimeld stuk van de muesli reep er al of niet even geroosterd over te strooien.

GEKOOKTE RIJST of PASTA

Zet twee keer zoveel water als rijst op of een ruime pan water voor de pasta. Voeg er een verkruimeld bouillonblokje door en een scheutje olie. Als het water kookt ( of heet het nu bouillon) voegt men er de rijst of pasta bij. Breng dit nu roerend weer tot koken. Voor beide zetmeelproducten zet men nu de pan op een klein vuurtje. Doe de deksel op de pan rijst en blijf er minstens 14 minuten voor de meeste soorten rijst van af. Dus niet de deksel openen, noch roeren. Gewoon de pan na de kooktijd afzetten en rustig nog 10 minuten laten staan. Als men dan de deksel er af haalt heeft men de lekkerste , gare , mooi los te maken rijst, die ook nog op een goede uitserveer temperatuur is.

gekookte rijst

Bij pasta is de kooktijd erg afhankelijk van de soort pasta. Kook hem rustig de aangegeven tijd. Proef dan of je de pasta gaar genoeg vindt. Want wij in Nederland houden meer van ( te ) gare pasta, dan de echte “el dente” gekookte pasta van Italianen. Giet als de pasta gaar is het kooknat af en bewaar het voor een soep voor de volgende dag. Doe dan wat boter of olie in de nog warme kookpan en meng dit door de gekookte pasta. Met de deksel erop bewaren tot men daarna gaat eten.

pasta

KIPFILET BAKKEN

Maak de kipfilet droog met wat keukenpapier. Bestrooi het royaal met kruiden. Nu zou ik een kerriemengsel nemen, gemengd met wat zout. Wentel de kipfilet daarna dunnetjes door wat bloem.

Neem een grote bakpan of een wok. Laat daarin een scheutje olie ( koolzaad of olijfolie bijvoorbeeld) behoorlijk heet worden. Begint het licht te walmen voegt men de kipfilet erbij en die bak men dan snel aan alle kanten regelmatig goed bruin.

kipfilet in wok aanbakken

  • Wil je de kipfilet daarna zo gebakken eten, giet men er een klein kopje oude en koude (kruiden-) thee bij en laat het vlees daarin op een laag vuur rustig verder doorwarmen. Na 15 minuten is de kipfilet het einde.
  • Wil men in de wok verder een saus maken, vist men de kipfilet eruit en zet het in een afgesloten bakje gewoon weg.

DE SAUS MET PINDA’S EN GROENTE

Dora pinda

Snij in tussen een ui in fijne plakjes. Maak een knoflook teentje schoon. En snij een klein preitje of 2 bos- of stengeluien in ringetjes.bosui

Voeg een weinig olie bij het kookvet in de wok. Bak hierin de ui aan. Voeg er naar smaak eventueel wat sambal bij. Zijn de uien-ringen bruin, voeg men de knoflook en de prei of bosui-ringetjes bij. Bak alles nog even door. Voeg dan een handvol pinda’s erbij en rooster dit alles mooi aan. Voeg nu wat water of kooknat erbij en een schutje sojasaus. Even proeven en eventueel met wat sojasaus en sambal op smaak maken. Had men ook nog wat gekookte boontjes,  tomaatjes of zelfs taugé in huis mag men dat er ook rustig door mengen. Ook een appel in stukjes smaakt er lekker  door. Vindt men de vloeistof te dun dan kan men deze met wat paneermeel, broodkruim of met een lepel met water aangemaakte maïzena binden. Voeg er dan de in reepjes gesneden al aan gebakken kipfilet er bij.  Alles nog op een klein vuur doorwarmen en uw maaltijd is klaar.saus met sojasaus boontjes en pinda's

  • Had je toevallig een flesje woksaus bij je pakket, kan je die natuurlijk in plaats van thee en sojasaus ook in je wok gieten ( meestal is de helft al voldoende, trouwens).
  • Smakelijk eten.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *