WAT TE DOEN MET DE PAASRESTJES?

Afgelopen week belde een journaliste van een landelijk dagblad één van onze neven, om te vragen of wij bij tante Dora nog tips hadden voor het verwerken van de restjes van de paastafel. Want ja, ook met Pasen is het oog weer groter dan de maag, en blijft er weer het nodige voedsel over. Nu kun je die restjes na Pasen vaak nog met een gerust hart eten, want een chocolade eitje blijft maanden goed, en ook de vleeswaar en de kaasjes zijn niet meteen na Pasen bedorven. Gewoon dooreten.

Maar als we nu toch een snelle inventarisatie moeten maken van de mogelijkheden van de paasrestjes, dan zouden we je misschien dit moeten meegeven:

• Chocolade paaseitjes blijven maandenlang goed. Ideaal als versiering van toetjes en als basis voor chocoladepuddingen en warme chocolademelk.

• Paasbrood is ideaal voor een broodschotel. Gewoon wat melk en een paar eitjes toevoegen aan de fijngesneden paasstol, en in een ovenschaal een half uurtje in de oven. Heerlijk als toetje of als hapje bij de koffie. Hoe meer krenten en spijs, hoe lekkerder de broodschotel wordt.

• Van de overgebleven kaas maak je een kaassaus. Gewoon raspen of kleinsnijden, en toevoegen aan een warme bechamelsaus. Ideaal voor pasta en als basis voor ovenschotels met groenten.

• Als je nog vleeswaar over hebt, doe die dan ook bij de pastaschotel met kaassaus. Of roer ‘m door de roerbakschotel, die rosbief of rollade.

• Paasgebak in afgepaste porties met wat vers fruit erbij wordt de zoete basis van een lekker dessert. Paasgebak blijft meestal nog dagen goed, omdat het al weken van tevoren in de grote paasbakkerij gemaakt is. Geen zorgen.

Enzovoort, enzovoort. Gooi niets weg, maar ga creatief aan de slag met restverwerking.

Luxe

Overigens zijn er ook mensen in Nederland voor wie al die luxe paashapjes niet zijn weggelegd. Die Nederlanders hebben dus ook geen paasrestjes om tot nieuwe gerechten op te waarderen. Die mogen vandaag en morgen blij zijn als er überhaupt eten op tafel staat. Is dat een sneue en overdreven gedachte? Helaas niet. Bij sommigen gaat de Paashaas gewoon de deur voorbij. Wen er maar aan, of doe er wat aan.

LEES MEER: Nooit meer zonder chocolade paaseitjes:

NOOIT MEER ZONDER CHOCOLADE-EITJES

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *