‘OVER DE DATUM’ WIL NIET ZEGGEN DAT HET NIET MEER TE ETEN IS

Op veel verpakte levensmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. ‘Ten minste houdbaar tot …’. Bij gekoelde producten volgt daarna meestal de maximumtemperatuur waarop de koelkast moet zijn ingesteld. De houdbaarheidsdatum wil niets anders zeggen, dan dat de producent van het product en de winkelier die het verkoopt garanderen dat er, mits op de aangegeven temperatuur is gekoeld, niets mis mag zijn met het product. Als dat wel zo is, zijn de producent en de verkoper wettelijk aansprakelijk, bijvoorbeeld als jij ziek wordt van het product.

dora-vergeten-levensmiddelen-1

Daarom worden levensmiddelen die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum zitten, ook uit het vak gehaald en afgeprijsd. Ze worden aan de Voedselbank aangeboden, of zelfs vernietigd. Geen enkele winkelier wil het risico lopen dat iemand ziek wordt van de zalm of het slaatje dat in zijn winkel ligt. Tot de houdbaarheidsdatum is hij juridisch ingedekt, daarna niet meer. Zo simpel ligt het.

Oneetbaar

Dat wil niet zeggen dat het eten ineens oneetbaar geworden is. Het wil alleen zeggen dat, als de consument het voedsel na de houdbaarheidsdatum gebruikt, of het voedsel bij een hogere temperatuur heeft bewaard, de producent en de winkelier niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. Meestal is er niets aan de hand met het eten, want de veiligheidsmarges zijn ruim gesteld. Er staat zelfs een houdbaarheidsdatum op producten die in principe oneindig kunnen worden bewaard, zoals pasta en zelfs op zout.

In sommige gevallen wordt een product minder ‘mooi’, als je het lang bewaard. Het verkleurt misschien wat. Maar dat gebeurt ook met de levensmiddelen die mensen in weckflessen houdbaar maken. Die kun je gerust ook na jaren nog eten, zelfs als de sperzieboontjes een beetje verbleekt zijn, en niet meer zo knapperig. Maar de boontjes zijn in principe nog prima te eten.

Ranzig?

Koop dus gerust iets dat tegen de houdbaarheidsdatum aanzit, zeker als het is afgeprijsd. En gooi niet meteen iets weg, als je constateert dat eten in jouw voorraadskast ‘over de datum’ is. Gebruik je ogen, je neus, of proef het desnoods voorzichtig. Ruikt het ranzig of zuur? Ziet het er smerig uit? En smaakt de ketchup gewoon niet meer goed? Gooi het dan weg. Als er niets mee aan de hand lijkt, dan kun je het meestal gewoon eten. Zelfs als de houdbaarheidsdatum al een jaar verstreken is. Als het deksel van een blik of pot bol staat, dan kun je het product ook beter weggooien. Maar gooi niet te snel weg. Het bespaart je veel goed eten, en daarmee veel goed geld.

dora-vergeten-levensmiddelen-2

LEES MEER:   Groente uit pot of blik heeft beslist voordelen:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/groente-uit-pot-of-blik-heeft-beslist-voordelen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Yasr schreef:

    Winkels geven voedsel “tegen de datum” vaak aan de Voedselbank. Die mogen het dan nog een aantal maanden na datum uitgeven. Er zijn richtlijnen vastgesteld tot hoelang en tot wanneer dit eten uitgegeven mag worden. De verpakking moet nog wel in goede staat zijn. Houdbare melk bijv. mag tot 3 maanden over datum worden uitgegeven, mits de verpakking goed is en het pak niet bol staat. Jam mag bijv. weer langer na datum worden uitgegeven.