AVOCADO in het pakket van de Voedselbank

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

Maar Tante Dora geeft ook elke week weer een recept gebaseerd op het pakket van de voedselbank.

Deze week zaten naast enkele verse groente en zakjes sla ook bij veel mensen in het pakket van de voedselbank avocado’s. Ook troffen we er rode paprika’s, kaas, nootjes, brinta en kefir aan. Nu zijn avocado’s in ons land echt populair geworden. Ze moeten alleen net rijp zijn om echt lekker te zijn. Onrijp zijn hard en overrijp smaken ze meestal erg vies.

Je kunt het controleren door zachtjes de avocado te voelen. Je moet er natuurlijk niet in knijpen. Als ze een beetje zacht aanvoelen zijn ze waarschijnlijk net rijp. Je snijdt de avocado’s gewoon met een mes in twee delen, waarbij de helften in snijdt tot de grote pit.

De pit haal je uit de vrucht en het vruchtvlees kan je het snelste met een soeplepel gewoon uit de schil scheppen. De helften kan je zo laten of in plakjes of blokjes snijden. Als je de vruchten dan gelijk met wat citroensap bedruppelt blijven ze mooi en lekker.

Gebruik:

In een salade –

Stukjes avocado kan men gewoon over een gemengde salade verdelen. Smaken uitstekend bij (geiten)kaas, nootjes, paprika’s, tomaat en ui. Wat pit door wat sambal of ringetjes rode Spaanse peper past er goed bij.

In de soep –

Wil je eens wat anders, voeg je op het laatst wat kleine blokjes avocado door een crème-soep of tomatensoep. Nooit laten meekoken. Eventueel samen met wat garnaaltjes of blokjes kipfilet of als je het vegetarisch wilt met wat geroosterde nootjes of zonnepitten. Ook dan doet een klein lepeltje sambal in de soep wonderen.

Met de pit kan je een mooie kamerplant opkweken:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greet schreef:

    Ik had vaak onrijpe of zelfs rotte avocado’s koopt die ik weg moest gooien…in de vriezer bij de zakken en pakjes met bevroren fruit, ligt ook een pakje met bevroren stukjes avocado. Ik vind dat zo fijn, al in stukken gesneden, altijd goede rijping.