CARPACCIO VAN RAUWE HAM ( of toch maar rundvlees), MET ZUINIGE UITLEG

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Carpaccio is een redelijk chique voorgerecht uit de Italiaanse keuken. Heel dun gesneden rauw rundvlees wordt lekker gemaakt met pijnboompitjes, sla, geschaafde kaas en een vinaigrette. Goed, en vooral VERS klaargemaakt, is carpaccio een bijzonder gerecht. De carpaccio die je tegenwoordig kant en klaar in de supermarkt kunt kopen, is dat eigenlijk niet. Bovendien staat het rauwe vlees strak van de conserveermiddelen. En goedkoop is het ook niet eens.

Dora carpacco 1

Tante Dora maakt de carpaccio vandaag van rauwe, gerookte ham. Daar zit veel meer smaak aan dan in oudbakken rauw vlees. Eet je geen varkensvlees, kan je dit gerecht ook goedkoop maken van runder-rookvlees. Bovendien kun je voor heel weinig geld vier prima porties carpaccio maken. Voor vier bescheiden of twee grote porties heb je nodig:

  • 150 gram rauwe ham
  • 30 gram paardenbloembladen, of rucola, of een mengsel
  • twee eetlepels pijnboompitten
  • krullen van een redelijk pittige kaas
  • voor de vinaigrette: (balsamico)azijn, (olijf)olie, peper en zout, en als je hebt: een paar bieslookblaadjes

We gaan de ingrediënten stap voor stap doorlopen, om je te overtuigen hoe simpel en goedkoop dit gerecht is.

Schinken of anders toch rundvlees

Rauwe ham   Je kunt hele dure rauwe ham kopen, en als je geld genoeg hebt, dan zullen we je niet tegenhouden. Maar het kan ook goedkoop. Aldi verkoopt voor € 1,39 anderhalf ons Schwarzwalder Schinken, die zeer behoorlijk is. Ook bij andere winkels is dit soort rauwe ham goedkoop te krijgen. Rundvlees in plakjes als runder-rookvlees kan je vaak ook goedkoop vinden.

Paardenbloembladeren   Neef Groen gaf ons kort geleden tips voor het smakelijk verorberen van de goeie ouwe paardenbloem. Bij carpaccio hoort een toefje sla. Dat kan rucola of fijne bladsla zijn, maar evenzogoed paardenbloemblad. Die groeit en bloeit nu overal, en is gratis te oogsten. Zoek de fijne blaadjes eruit en snij de dikste nerven weg. Wassen en drogen.

Pijnboompitten   De zaadjes van de pijnboom lijken een duur ingrediënt, maar dat valt erg mee. Voor een paar euro kun je een zakje pitjes kopen, waar je zeker een half jaar mee doet. Het is slim om pijnboompitjes op voorraad te hebben, omdat ze, als ze geroosterd zijn, prima smaakmakers zijn. Zeker als je vegetarisch eet zijn de nootjes een lekkere smaakkick, bijvoorbeeld in stoofschotels en salades. Rooster ze in een droge koekenpan, of bak ze in een scheutje olie (dan verbranden ze minder snel).

Kaas   Bij de klassieke carpaccio horen geschaafde krullen Parmezaanse kaas of pecorino. Als je die dure kaassoorten niet in huis hebt, gebruik dan een andere kaas. Vanaf ‘belegen’ is kaas pittig genoeg om over de carpaccio te strooien. Rasp de kaas dan grof. Als je wel een stukkie oude kaas hebt, gebruik dat dan, maar doe het spaarzaam. Een paar vlokjes, meer niet.

Vinaigrette   De saus over de carpaccio bestaat uit azijn en olie. Als je balsamicoazijn en olijfolie hebt, gebruik dat dan. Witte wijnazijn en zonnebloemolie doen het ook. Meng zout, peper, azijn en olie in een schaaltje (in die volgorde, dan lost het zout op in de azijn), en klop alles met een vork of garde tot een enigszins dikkig sausje. Voeg de kleingesneden bieslook toe en roer om.

Dora carpacco 2

Schik de carpaccio op twee of vier mooie borden. Drapeer de plakjes ham een beetje artistiek tot een zwierige pluk. Leg de paardenbloemsla ernaast, en druppel daarna de vinaigrette over het vlees en de sla. Vergeet niet de sla een extra drupje saus te geven. Tot slot strooi je er de pijnboompitjes en de vlokjes kaas overheen. Serveer deze carpaccio als hapje vooraf, bijvoorbeeld bij een tuinetentje in de zomer. Vier porties kosten op deze manier minder dan twee euro.

VARIATIES:   Je kunt ook andere vleeswaar gebruiken, zoals rookvlees, als je niet van varkensvlees houdt. Zonder varkensvlees en met citroensap in plaats van azijn is dit gerecht halal, volgens Bartjens. Er bestaat zelfs vegetarische ‘vleeswaar’. Maar het voordeel van rauwe ham is, dat het veel smaak en een enigszins rauwe bite met elkaar combineert.

LEES MEER:   Je kunt vele lekkere salades maken met vleeswaar als basis. Tante Dora heeft de recepten, zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/witte-bonensalade-met-chorizo/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...