DE NEDERLANDER BELEGT ZIJN BOTERHAM MET ZUINIGHEID

Buitenlanders zijn altijd hogelijk verbaasd over de ‘zuinige’ Nederlandse boterhammetjes-met-beleg. Zelfs in Vlaanderen en in de Duitse grensstreek zijn de bammetjes veel royaler belegd, of worden er heel andere zaken gegeten dan fabrieksbrood met wat erop. Mensen uit de rest van de wereld eten liever knapperig stokbrood met pittige boerensalami, of uitgebakken kaantjes in eendenvet, zoals de Fransen. Boterhamworst, zoals alleen de Nederlanders ‘m eten, lusten ze niet. Waarom zouden ze ook. Boterhamworst is eigenlijk een vaag soort gehakt met veel dingen erdoor, die tot een worst is verwerkt. Franse paté is iets bijzonders, Hollandse leverworst is dat veel minder.

En dan is er nog de hagelslag: die kennen buitenlanders al helemaal niet. Meestal zit er niet veel cacao in chocoladehagel. Dat heet in officieel Nederlands: ‘cacaofantasie’. Met andere woorden: als je veel fantasie hebt, dan denk je dat het echte chocola is. Ook de klassieke Nederlandse jam bevat meer gekleurd gelei dan de ingemaakte vruchten die ze over de grens gaarne op hun zuurdesembrood vleien.

Nederlands broodbeleg is het soms net niet, internationaal gezien. Maar het is goedkoop, en dat vinden die Hollanders nu eenmaal belangrijk. Dat weten ze, over de grens. En toch is de Hollandse boterham best ook wel gezellig. Even snel de chocoladehageltjes uit de mondhoeken van de kinderen vegen, voordat ze weer naar school gaan: zulke intieme momenten kennen ze in het buitenland niet. Daar moet je Nederlandse hagelslag voor eten.

LEES MEER: Nog zoiets Hollands: broodjes met haring in tomatensaus:

BROODJES HARING IN TOMATENSAUS

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. PM schreef:

  Voor de jongens beleg ik het brood altijd met sla, komkommer of tomaat en dan de kaas of vleeswaar. Dan hoef je inderdaad minder beleg erop te doen en het brood blijft verser in de broodtrommel. Ook gaat er steevast een (schoongemaakt, want dat is handiger eten onderweg) stuk fruit mee en een klein stukje chocolade of klein koekje voor de zoetigheid.
  Ikzelf werk gewoon op locatie met een koelkast en neem voor tussen de middag meestal de restjes van de vorige dag (of dagen) mee. Bijvoorbeeld soep met mosterdkers, quiche met salade maar net wat er over is .
  Ik ben het wel eens met de buitenlanders 😉 ik vindt een leuk en mooi opgemaakt bord belangrijk. Salade maak ik leuk door kiemgroente of eetbare bloemen, zelfgemaakte frambozenazijn of zelf ingemaakte olijven.
  Het kost in verhouding niets maar ik vind: het oog wil ook iets.

 2. Odette schreef:

  Ik ben geen typische Nederlandse qua broodgebruik, ik kan me ook veel meer vinden in de beschrijvingen over buitenlandse lunchgewoonten in dit stukje. Waarom een zompig broodje kaas, als je ook heerlijk knapperig stokbrood kan eten met rijk beleg? Ik weet wel wat ik kies hoor..