ONTHAASTEN PER POST: STUUR EEN ECHTE VERJAARDAGSKAART

Tante Dora had het er laatst over met haar kapster: er zijn in maart veel mensen jarig. Maart is echt een verjaardagenmaand. Volop gelegenheid om iemand blij te maken met de beste wensen, het liefst zo origineel mogelijk. Vroeger stuurde je een papieren wenskaart, met schattige poesjes of een vaas vol lentebloemen. Tegenwoordig gaan de wensen vooral via de social media, en in het bijzonder via Facebook.

Nu is Facebook zo vriendelijk om van iedereen de geboortedatum bij te houden, dus je hoeft niet eens meer een ouderwetse verjaardagskalender in de wc te hangen. Meneer Facebook meldt je vanzelf wanneer je moet feliciteren. Enige regels en een muisklik: daar gaat de wens al! Seconden later ploffen de felicitaties op de digitale deurmat van de jarige. Die zal ze niet missen, want de aankomst van de felicitaties maakt zelfs een geluidje op je iPhone of computer.

Dora wijsheden app prentbriefkaarten

Tante Dora zal je niet graag verleiden om geld uit te geven voor iets dat ook gratis kan. Een papieren wenskaart is duur, en kost inmiddels drie kwartjes aan porto. Een mail kost niets extra’s. Uit kostenoverwegingen is de keus duidelijk. Maar uit menselijk oogpunt?

Uitgebreide keuze

Wie iemand een papieren kaart stuurt, heeft die kaart eerst in een ouderwetse winkel moeten kopen. Door de uitgebreide keuze aan motieven zal die aankoop best wat tijd hebben gekost. Tijd en moeite. Wie een leuke kaart ontvangt, weet dat de ander echt moeite heeft gedaan. De boodschap is met de hand geschreven, met een echte pen. De dure postzegel moet worden gekocht, en met enige precisie in de rechterbovenhoek van de kaart of de enveloppe worden geplakt.

Dan volgt de gang naar de brievenbus, als het moet door storm en hagel. Een werknemer van PostNL haalt de brief uit de brievenbus, die vervolgens wordt gesorteerd, getransporteerd, weer gesorteerd, en ten slotte bezorgd. Wat een moeite, wat een gedoe! En het duurt zo lang! En ze bezorgen niet op maandag, dus moet je heel goed uitkienen wanneer je de kaart verstuurt, om op tijd aan te komen. Als ‘ie al op tijd komt, want dat is met PostNL ook niet meer zo zeker als vroeger bij de oude PTT.

schrijven

Pff! En dan ligt de enveloppe op de mat! Het wonder is geschied. Iemand raapt ‘m op, en denkt: van wie zal die zijn? Blijheid en verrassing, en vervolgens een ereplaatsje op de schoorsteenmantel, naast de kaarten die je al van anderen hebt gekregen. Een hele verzameling kaarten, een hele verzameling aandacht, uren van aandacht en moeite, dagen van inspanning en onzekerheden: komt ‘ie wel of komt ‘ie niet op tijd?

Haast moet je niet hebben. Een echte verjaardagskaart van papier is dan ook een ideale manier om te onthaasten. Een manier om met opzet eens primitief te doen, en niet de hele wereld naar je hand te willen zetten. Best lastig, in een tijd waarin iedereen met zo’n handcomputer rondloopt, en elk moment van de dag weet wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt.

Dora wijsheden koning kroontjespen

Lieve Dora-lezer: onthaast u, nu! Stuur gewoon weer eens zo’n tergend langzame, ingewikkelde felicitatiekaart, en wacht. Geen haast, geen drukte, niet snel-snel, maar heel, heel langzaam. Daar wordt een mens rustig van, echt waar. Het is op een aardige manier spannend. En dan kun je op de verjaardag van je vriend of familielid mooi een mailtje sturen, en vragen: heb je mijn kaart ontvangen? Wedden dat de kaart daadwerkelijk is aangekomen? Oh, mirakel! Heerlijk.

LEES MEER:   Is de post duur? Je kunt altijd nog beleggen in postzegels:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/beleggen-in-postzegels/

 

Dit vind je misschien ook leuk...