BELEGGEN IN POSTZEGELS?

TANTE DORA

Zomaar een thema dat laatst tijdens een verjaardag in de familie ter sprake kwam. Sinds enige tijd drukt PostNL geen bedrag meer af op de postzegels, maar een cijfer, bijvoorbeeld 1 voor brieven en prentbriefkaarten. Die 1 staat simpelweg voor het goedkoopste tarief. Het bedrag dat je daadwerkelijk voor de postbestelling moet betalen, wordt door de posterijen telkens aangepast.

Dora wijsheden postzegels

Dat bedrag gaat de laatste jaren sterk omhoog. Een brief laten bezorgen door PostNL kostte in 2014 nog 64 cent. In 2016 wordt dat 73 cent, een verhoging van 9 cent in twee jaar, ofwel ruim 13 %. Dat is meer dan de inflatie groeit. Volgens PostNL is de verhoging nodig omdat steeds minder mensen brieven versturen, en het wel betaalbaar moet blijven. PostNL wil geen verlies maken op de brieven en kaarten, en verhoogt dus de prijzen. Waardoor het versturen van post nog onaantrekkelijker wordt. Dan moet je niet raar staan kijken dat je ook in 2016 weer een daling aan brievenpost zult zien. Een vicieuze cirkel, zullen we maar zeggen.

Beleggen

Loont het de moeite om nu postzegels in grote hoeveelheden in te kopen om later op een brief te plakken, vroegen wij ons af? Kun je, zo gezegd, beleggen in postzegels? Je weet in ieder geval dat de prijzen van postzegels blijven stijgen, als het aan PostNL ligt. Dat kun je van echte aandelen niet zeggen. Een rotsvaste investering, lijkt het. Je koopt nu postzegels voor de huidige prijs, in de wetenschap dat diezelfde postzegel over twee jaar tien of vijftien procent duurder is dan nu, en dat de prijsstijging veel groter is dan de gemiddelde inflatie. Klinkt goed, eigenlijk.

postzegel

Of eigenlijk niet, want al die prijsstijgingen van posttarieven zijn een vervelende zaak. Dit jaar zullen de speciale, goedkopere kerstzegels al 64 cent kosten, net zoveel als een gewone brief twee jaar geleden. Helaas kunnen we niet uitwijken naar een andere bezorger, zoals ons door de goeroes van de vrije marktwerking wel ooit in het vooruitzicht werd gesteld. Want PostNL is gewoon een monopolist, die de markt van privé post helemaal in zijn zak heeft. Waarom maken we die monopolist niet gewoon weer een staatsbedrijf? Dan kan de politiek, dus wij allemaal bij elkaar, democratisch beslissen over de tarieven. Dat zal vast schelen.

Dora wijsheden app prentbriefkaarten

LEES MEER: Als je, ondanks alle prijsverhogingen, toch nog je eigen gemaakte kerstkaarten wilt versturen, dan moet nu wel langzamerhand beginnen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/denk-aan-jouw-kerstkaarten-2/

 

Dit vind je misschien ook leuk...