HUISDIEREN ZIJN SOMS TE DUUR

TANTE DORA

Psychologen zijn het er eenstemmig over eens: het is voor kinderen belangrijk dat ze opgroeien met huisdieren. De omgang met katten, honden, vissen en cavia’s leert kinderen geduld, verantwoordelijkheidsgevoel, inlevingsvermogen en zorgzaamheid. En dieren in huis zorgen natuurlijk ook voor een heleboel gezelligheid en aaimomenten. Het is bewezen dat kinderen die met dieren omgaan rustiger en socialer zijn.

Maar huisdieren zijn ook duur. Soms is de aanschaf nog geen probleem. Er is altijd wel ergens een nestje katjes waar je er gratis één van mee kunt krijgen. Maar alle bijkomende kosten zoals huisvesting, voedsel, verplichte inentingen, strooisel en eventuele medische kosten plegen een grote aanslag op de portemonnee. Dat is niet zo erg als je genoeg geld hebt, maar het wordt lastiger als jouw gezin van een bijstandsuitkering of van veel minder moet leven.

Noodgedwongen

In veel gezinnen zit een huisdier er simpelweg niet in, financieel gesproken. Kinderen komen zo niet in aanraking met dieren, en missen op die manier dat heilzame contact. Er zijn zelfs al arme gezinnen die hun huisdier noodgedwongen de deur uit moeten doen, omdat de zorg voor het beestje niet meer op te brengen is. Voor veel kinderen is het gedwongen afscheid van een trouwe viervoeter een traumatiserende ervaring.

Kinderen die opgroeien zonder dieren: weer zo’n gevolg van de snel oplopende armoede waar je niet zo bij stilstaat. En weer zo’n gemis in je kinderjaren dat je later niet meer zo gemakkelijk kan goedmaken. Zo komen arme kinderen ook hier weer op achterstand te staan tegenover hun meer welvarende leeftijdgenootjes. Een sneue ontwikkeling.

LEES MEER: Armoede treft kinderen steeds vaker en steeds harder:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/amsterdamse-schoolkinderen-lijden-aan-ondergewicht/

Wat je ook doet, en hoe je ook financieel moet worstelen: schaam je nergens voor, alsjeblieft!

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/schaam-je-nergens-voor/

Dit vind je misschien ook leuk...