GA VRIJWILLIGERSWERK DOEN!

Wie zich als vrijwilliger al helemaal uit de naad werkt bij allerlei organisaties, kan dit item vandaag overslaan en genieten van zijn of haar rust. Maar als je momenteel op zoek bent naar een betaalde baan, of anderszins wat ruim in de tijd zit, kan vrijwilligerswerk je misschien helpen. Achter de geraniums zitten wachten tot je uit je lijden wordt verlost, is welbeschouwd ook geen optie. Vandaag zetten we een aantal voordelen van vrijwilligerswerk op een rijtje:

Dora vrijwilligerswerk

  • Als vrijwilliger kom je weer onder de mensen! Je moet eens kijken hoe goed het doet, als je samen met anderen aan iets positiefs werkt. Daarvan gaan je mondhoeken vanzelf in de glimlachstand staan.
  • Als je momenteel niet echt aan een betaalde baan komt, blijft je cv ook stilstaan. Die open plek op je levensloop kan een werkgever storen, als je gaat solliciteren. Een verantwoordelijke plek in een vrijwilligersorganisatie geeft een kwalitatieve invulling aan dat gat in je cv. Bovendien laat je een werkgever zien dat je van aanpakken houdt. Dat ziet een baas graag!
  • Vrijwilligerswerk kan ook het wisselgeld zijn in de onderhandelingen met jouw gemeente. Als je in de bijstand zit, word je in sommige gemeenten gedwongen aan het werk gezet. Vaak is dat ‘vrijwilligerswerk’, maar dan gedwongen. Als je al een vrijwillige baan hebt die je zelf leuk vindt, word je misschien niet gedwongen om iets te doen dat je niet leuk vindt.
  • Als je slim bent, kies je vrijwilligerswerk waar je ook echt iets van kan leren, bijvoorbeeld omdat je er bepaalde vaardigheden voor moet aanleren. Denk aan het aansturen van andere vrijwilligers, of het organisatorisch voorbereiden van bepaalde werkzaamheden. Daar heb je zeker wat aan, op je cv. Ook als je geen werk zoekt, geeft ‘moeilijker’ vrijwilligerswerk dikwijls meer voldoening.
  • Jouw vrijwillige werkplek is ook een netwerk. Er zijn mensen aan de slag, zowel vrijwillig als betaald, die misschien voor je kunnen uitkijken naar een betaalde baan. Doe maar brutaal, en vraag ze om met jou mee te kijken!

Dora koffie met koekje

  • Ook als je geen baan (meer) zoekt, kan vrijwilligerswerk je wat opleveren, van een gratis bak koffie tussen de werkzaamheden door, tot gratis maaltijden, kerstpakketten en zelfs een financiële vergoeding. Als je voor een sociale stadsmoestuin werkt, mag je vaak een deel van de oogst mee naar huis nemen.
  • Je doet weer mee, als je vrijwilligerswerk doet! Dat praat meteen een stuk stoerder, tijdens verjaardagsfeestjes. Je gaat op een positieve manier met andere mensen om, je hebt regelmatig succesmomentjes, en je bent ergens nodig. Op zo’n manier heb je geen enkele reden om beschaamd in een hoekje te gaan zitten. Positieve gedachten zijn de beste kuur tegen somberheid.

logo bedanks vrijwilliger

Vrijwilligerswerk zal de komende jaren alleen maar toenemen, in tegenstelling tot (goed) betaalde banen. Voor veel mensen wordt hun vrijwilligerswerk het werk dat ze doen. Ontelbare musea, sportverenigingen, buurtinitiatieven en culturele manifestaties zouden moeten sluiten, als er geen vrijwilligers zouden werken.

Die organisaties en instellingen gaan professioneel om met hun vrijwillige werkers. Doe dat dus zelf ook maar. Vrijwilligerswerk is gewoon werk. En omdat je het doet omdat je het zelf leuk vindt, is en blijft het ook leuk werk. Bovendien is de meeste vrijwillige arbeid maatschappelijk zinvol en nuttig. Je mag er dus ook gewoon heel erg trots op zijn!

LEES MEER:   Vrijwilligerswerk zou nog fijner en zinvoller worden, als er in Nederland een basisinkomen zou bestaan:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/1-mei-dag-van-het-basisinkomen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...