EIERKOEK, GEVULD MET PERENCRÈME

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag bouwen we gewone Hollandse eierkoeken om tot een bijzonder dessert. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Je kunt van heel veel alledaagse dingen een dessert maken. Geen toetje, maar een echt dessert. Zeg maar: een toetje dat je met mes en vork moet eten. Voor de lezers die dat niet willen geloven, hebben we vandaag een recept voor eierkoek, gevuld met perencrème. Helemaal niet moeilijk te maken, spotgoedkoop en door de verse peer eigenlijk nog best gezond.

Voor vier porties heb je nodig:

• drie eierkoeken

• twee peren, bijvoorbeeld conference

• 200 gram crème fraîche

• twee theelepels suiker

• een halve theelepel gemalen gemberpoeder

• een halve theelepel gemalen kardemom

Maak de crème fraîche op smaak met de suiker en het gember- en kardemompoeder. Als je geen kardemom hebt, dan kun je wat meer gemberpoeder gebruiken. Kardemom is een heel lekkere specerij in alle bereidingen met fruit. Voeg niet teveel suiker toe, want de eierkoeken zijn uiteraard ook nogal zoet.

Sap

Schil de peren en rasp ze grof. Voeg de peer toe aan de crème fraîche, inclusief eventueel sap, en roer heel goed om. Terwijl je de crème even laat rusten, halveer je de eierkoeken. Leg de koek plat op een snijplak en zet een scherp mes een beetje nauwkeurig in het midden van de zijkant. Snij voorzichtig, zodat je straks een onder- en een bovenkant hebt. Verdeel elke koek daarna in vieren.

Nu vul je de eierkoeken. Schik op vier mooie bordjes elk drie kwart koekbodems, en hoop daar de crème op. Als het goed is, kun je best een beetje royaal zijn. Druk daarna de stukjes bovenkant erop. Als er aan de zijkant wat uitloopt, dan is dat heel rustiek. Werk zo alle vier porties van drie maal een kwart koek af, en kijk wat je nog aan crème overhebt. Schep eventueel nog een beetje perencrème naast de gevulde koeken.

Zachtheid

Geniet ervan! De frisse smaak van de peren, de zachtheid van de crème fraîche en de zachte zoetheid van de eierkoeken gaan heel mooi samen. Dat zal je zeker verbazen. De prijs is verbazend laag. Voor vier royale porties betaal je niet meer dan anderhalve euro.

LEES MEER: Crème fraîche kun je ook in hartige gerechten verwerken:

WARME CANAPÉS MET OLIJVENCRÈME (VEGETARISCH)

Dit vind je misschien ook leuk...