WAT MOET MEN minimaal IN HUIS HEBBEN om een beetje te kunnen koken

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

EEN GOEDE MAALTIJD VRAAGT OM EEN AANTAL BASISSPULLEN, DIE JE EIGENLIJK ALTIJD IN HUIS MOET HEBBEN.

Zorg daarom dat je altijd een goed basisvoorraad in huis hebt.

VOORRAAD

  • meel of bloem
  • de pakje gedroogde gist (om brood en gebak te kunnen bakken)
  • bakpoeder (voor cake en bijvoorbeeld pannenkoeken)
  • maïzena (om sausje sen soep te kunnen binden)
  • havermout (voor ontbijt, koekjes, pap en om gerechten & soep te binden)havermout-ongekookt
  • aardappelpuree(-poeder)
  • eierenei 3maal
  • olie (zonnebloem of koolzaad) om te bakken
  • een klein flesje goede olijfolie (voor de sla)
  • suiker (bijvoorbeeld rietsuiker), eventueel honing en stroop
  • pot pindakaas
  • pot jam (liefst zelfgemaakt)

pot jam frambozen

  • rozijnen en/of krenten (en eventueel gedroogde andere vruchtjes)
  • azijn (als appelazijn)
  • kleine blikjes tomatenpuree (gezonder zijn glazen potjes)
  • blikje vis: sardines, tonijn of haring (niet te lang bewaren)
  • houdbare melk
  • houdbare slagroom (of koffieroom)
  • bouillonpoeder (liefst groente- of andere vegetarische bouillon)
  • macaroni/spaghetti of andere (eier-)pasta

macaroni

  • rijst (het best zilvervlies, maar wil je smaak basmati-of pandam-rijst)
  • gedroogde peulvruchten: linzen (snel te koken), bonen en erwten (maar die moet je wel voorweken)
  • sojasaus ( ketjap), oosterse vissaus en eventueel gemberbolletjes op suikerstroop
  • sambal oelek of Spaanse pepers (die drogen van zelf, als je vers te veel koopt)
  • rol beschuit (om te eten pap te maken en om te gebruiken als paneermeel)

ambachtelijke-beschuit

  • aardappelen (zowel vaste als kruimige)
  • ui, prei en knoflook (en eventueel bosui)
  • zout( zee-)

En in de koelkast:

  • Boter of margarine
  • Een pak verse melk
  • Yoghurt (Turkse of Griekse van 10% vet), Kwark ( niet te mager)
  • Kaas

kaasschaaf

  • Mayonaise en Ketchup

En in de diepvries eventueel:

  • Diepvriesgroente als boontjes, spinazie of tuin-erwten
  • Bladerdeeg
  • Wilde zalm (is vaak goedkoper dan andere vis)

En een kastje met kruiden en specerijen naar eigen smaak

Met deze voorraad kan je altijd een maaltijd koken, ook als er iemand ongepland komt eten.

Meer informatie over de voorraadkast van Tante Dora:

http://www.dora-besparen.nl/verder/voorraadkast-droogwaren-deel-i/

keukenvoorraad 1

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...