GESMOLTEN CAMEMBERT MET GEDROOGDE VIJGEN (VEGETARISCH)

UIT het KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Herfst! Tijd voor herfstig eten en herfstige smaken, zelfs als je nauwelijks geld hebt. Vandaag staat een gesmolten camembert-kaasje op het menu, met een bijlage van gedroogde vijgen. Dat klinkt luxe en duur, maar om maar eens met de kosten in huis te vallen: een hele camembert kost bij Aldi € 1,39 en gedroogde vijgen bij de supermarkt of bij de Turkse toko kosten je per pakje soms niet meer dan anderhalve euro. Stukje stokbrood erbij, en je hebt bijna een heel maal. Kortgeleden zat er sla in het pakket van de Arnhemse Voedselbank, én ijs als toetje. Hmmm!

dora-camembert-vijgen-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • een camembert van 250 gram
  • 125 gram gedroogde vijgen
  • een sinaasappel
  • een mespunt steranijspoeder
  • een mespunt gemberpoeder
  • een snufje peper
  • een eetlepel boter of margarine
  • boter of olie om in te vetten

Verder heb je een schaaltje of kom nodig, waar de camembert redelijk strak inpast.

Smalle repen

Maak eerst de vijgen klaar. Snij de vijgen in smalle repen en doe ze in een pannetje. Doe daar het uitgeperste sap van de sinaasappel bij, samen met het steranijspoeder, de peper en het gemberpoeder, en de boter. Doe er geen suiker bij, want alles wordt meer dan zoet. Zet het pannetje op een heel laag pitje, en laat de vloeistof langzaam aan de kook komen. Roer af en toe. Na ongeveer tien minuten is het sinaasappelsap opgenomen en zijn de vijgen zacht. Je kunt dit onderdeel van het recept het beste van tevoren maken, en enige tijd laten afkoelen.

dora-camembert-vijgen-2

Vet de (bij voorkeur enigszins ronde) vorm in met boter of olie. Snij de kaas in vieren en leg die in de vorm. Zorg ervoor, dat de punten enigszins uit elkaar liggen, zodat er een kruisvormige tussenruimte ontstaat. Doe daar de gestoofde vijgen in, en schik eventueel nog wat van de vruchten rondom. Zet de kaas gedurende ongeveer een kwartier in een hete oven. Dan smelt de kaas en warmen de vijgen door.

Stokbrood

Zet de schaal maar op tafel, met een broodmand gesneden stokbrood ernaast. Je kunt ieder een kaaspunt geven, maar ook met z’n allen de plakjes stokbrood in de gesmolten kaas en de vijgen dopen. Pas wel op: de kaas is heet en kan wel een beetje druipen. De smaak van de pittige, smeuïge kaas en de zoete vijgen samen is een klassieker in de smaakbeleving. En je zult merken: het is ook behoorlijk voedzaam!

dora-camembert-vijgen-3

Zoals gezegd: met wat sla erbij heb je al een behoorlijke maaltijd of een royale lunch. En al met al kosten deze vier porties niet meer dan drie euro, als je slim inkoopt. Laat nu de herfst maar komen!

LEES MEER:   Een lekker toetje als afronding:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/appelberg-op-ontbijtkoek/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...