PITTIG PAPRIKA PRUTJE (ZOETZUUR EN VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Paprika’s zitten regelmatig in het pakket van veel Voedselbanken, en bovendien zijn ze niet duur als je ze zelf moet kopen. Vooral als je op de aanbiedingen let (bijvoorbeeld voor zogenaamde ‘stoplichtpaprika’s), of als je ze op de weekmarkt koopt, dan heb je soms voor een paar dubbeltjes een dikke, sappige paprika. Vandaag maken we een zomerse zoetzure bereiding, die je op een boterham met kaas of op een toastje met paté kunt scheppen. Dit pittige paprikaprutje is bovendien gemakkelijk te maken.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 400 gram (rode) paprika, twee stuks
  • 75 gram ui of lente-ui
  • 50 gram rozijnen
  • een afgestreken eetlepel suiker
  • drie eetlepels azijn, bij voorkeur balsamico
  • water
  • peper en zout

Goed zacht

Was en snij de paprika’s in kleine stukjes. Je hoeft ze niet te schillen. De kleine brokjes worden goed zacht, inclusief het schilletje. Snij de ui eveneens in kleine stukjes. Doe ui en paprika in een niet te grote pan. Was de rozijnen en doe ze erbij, plus de suiker, de azijn en een scheut water. Een scheut, geen plens. Peper en zout worden pas tegen het einde toegevoegd. Wij gebruikten balsamico, omdat die wat zoeter en aromatischer is. Maar je kunt ook gewone azijn gebruiken, of een beetje citroensap, als je dat liever is.

Zet de pan op een heel laag vuurtje, en laat alles langzaam aan de kook komen. Als het vocht kookt, reken dan nog een uur om alles heel zacht en gaar te maken. Roer af en toe om, en zorg er nauwkeurig voor, dat de pan niet droogkookt. Voeg eventueel opnieuw een scheutje water toe. Zorg er wel voor dat al het vocht aan het eind van het uurtje pruttelen helemaal verdampt is.

Pittig

Proef af en toe. Als het paprikaprutje na ongeveer een uur goed gaar en lekker zoetzuur is, gaat er zout en peper bij. Hoe meer peper je toevoegt, hoe pittiger het wordt. Als je het zout en pittig genoeg vindt, dan is het gerecht klaar. Laat het ten minste een half uur afkoelen. Dan kun je het overal overheen scheppen, waarvan jij vindt dat het wel wat pit kan verdragen. Dat kan een boterham met kaas zijn, een toastje met paté, maar ook een lekker gebakken schnitzel of een visje.

Als je alles zelf moet kopen, dan ben je beslist niet meer dan een euro kwijt, als je slim inkoopt. En als de gele paprika’s goedkoper zijn dan de rode, dan neem je toch gewoon de gele? Voor de smaak maakt de kleur nauwelijks uit.

LEES MEER:   In deze Mexicaanse kikkererwten hoort ook de frisse smaak van paprika:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mexicaanse-kikkererwten-met-paprika-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...