MAROKKAANSE KIKKERERWTEN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het is zomer: tijd voor bijzondere gerechten en onbekende smaakjes. Voor een exotische eetervaring hoef je echter het land niet uit. En de ingrediënten hoeven niet per se erg kostbaar te zijn. Het komt vooral op de juiste kruiden en specerijen aan. Zoals in deze Marokkaanse kikkererwten, die je gewoon in je Hollandse keukentje kunt maken. De Griekse yoghurt zat vandaag in ieder geval in het pakket van de Arnhemse Voedselbank, maar anders is Turkse of Griekse yoghurt voor niet te duur overal te koop. Dat scheelt al.

dora-marokkaanse-kikkererwten-1

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • twee blikken kikkererwten van 240 gram uitlekgewicht
  • twee blikken tomatenblokjes van 400 gram
  • 400 gram ui of sjalot
  • twee of drie tenen knoflook
  • een halve komkommer van ongeveer 250 gram
  • verse kruiden, zoals munt, bieslook en peterselie
  • acht eetlepels (Griekse) yoghurt
  • de droge kruiden en specerijen:   een mespunt (!) chilipoeder, een halve theelepel gemalen komijn (djintan), een halve theelepel kaneel, een volle theelepel geelwortel (koenjit), en een theelepel garam masala (of een theelepel kerrie of currypoeder)
  • twee theelepels suiker
  • een snuf zout, eventueel wat gemalen peper
  • olie om in te bakken
  • eventueel een beetje citroensap

Mengen

Begin met het mengen van de kruiden in een schaaltje of op een schoteltje. Pas op met het chilipoeder. Als je geen garam masala hebt, kun je ook Hollandse kerrie of currypoeder gebruiken. Snij de ui fijn, en hak de knoflook. Doe de kikkererwten in een zeef of vergiet en spoel ze af met koud water. Laat ze uitlekken.

Verhit olie in een niet te hete braadpan of hapjespan. Doe de ui erin en bak die tot de stukjes zacht en een heel klein beetje bruin zijn. Dan doe je de knoflook erbij en bakt die een half minuutje mee. Dan gaan de droge kruiden er in één keer bij. Laat die ook een half minuutje meebakken. Dan giet je de blikken met tomatenblokjes in de pan. Roer goed om. Breng alles aan de kook, draai de temperatuur lager en laat de saus op een laag vuurtje ongeveer 20 minuten pruttelen.

munt in pot

Intussen snij je de halve komkommer in kleine dobbelsteentjes, en hak je de verse kruiden fijn. Wij hadden in ons tuintje munt, peterselie en bieslook staan. Alleen peterselie mag ook. Pas wel op met de munt, want die kan nogal overheersend worden. Munt is wel een typisch Marokkaans kruid. Gebruik eventueel gedroogde munt, als je geen vers hebt.

Ingedikt

Nadat het tomatensausje ongeveer 20 minuten zacht gekookt heeft en enigszins is ingedikt, doe je de kikkererwten erbij. Je kunt de erwten uiteraard ook zelf inweken en koken, maar blik is sneller. Laat de kikkererwten nog ongeveer een kwartier zacht meepruttelen. Klaar, zijn de Marokkaanse erwtjes!

dora-marokkaanse-kikkererwten-2

Doe de erwtenschotel in een kom of in een diep bord. Druppel er eventueel wat citroensap over. Schep er als een soort ‘saus’ twee eetlepels yoghurt naast, en een flinke eetlepel komkommerblokjes over de erwten. Dan strooi je er rijkelijk verse kruiden overheen. Het ziet er niet alleen lekker uit, het smaakt ook prima. Door droge kruiden als kaneel, garam masala en komijn is de smaak echt heel anders. De zure smaak van de yoghurt en de frisheid van de kruiden en de komkommer geven deze erwtenschotel een zomerse lichtheid.

Je kunt er eventueel (Turks) brood bij serveren, maar je zult merken dat de erwten en andere groenten behoorlijk vullen. Dit gerecht voor vier is vegetarisch. Het hoeft bij elkaar niet meer te kosten dan vier euro, als je alles zelf moet kopen.

LEES MEER:   Kikkererwten zijn echte culinaire manusjes van alles. Wie had er gedacht dat je van kikkererwten borrelknabbeltjes kunt maken? Ook vegetarisch:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittig-geroosterde-kikkererwten-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Ziet er lekker uit. Ik zou er echter voor kiezen om de yoghurt te mixen met de komkommer en de kruiden, ik denk dat dit een lekkerder resultaat opleverd dan de yoghurt er los naast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *