ROMIGE THAISE RIJSTSOEP (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag staat er een gevulde, romige rijstsoep op het vuur te pruttelen. Goed voer, voor weinig geld. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

In veel landen behoort een rijstsoep tot de plaatselijke eetcultuur. Door de rijst is het een vullende soep, die zich met allerlei restjes tot iets lekkers laat maken. Wij maken vandaag een eigen, gepureerde tante Dora-variant, met gemalen kokos en een curry-achtige smaak. Heerlijk als lunch, of als maaltijdsoep waar je niet eens zoveel aan hoeft toe te voegen om er een heel maal van te maken.

Voor vier porties heb je nodig:

 • 150 gram rijst (wij gebruikten pandanrijst)
 • twee volle eetlepels gemalen kokos
 • ui of sjalot, 50 gram
 • een teentje knoflook
 • 75 gram lente-ui
 • een afgestreken eetlepel currypoeder
 • een afgestreken theelepel gemberpoeder
 • een theelepel sambal (of twee, als je durft)
 • anderhalve liter groentebouillon of anderhalve liter (heet) water met twee bouillonblokjes
 • voor de garnering: twee eieren
 • peper en zout

Verder heb je een blender of een pureerstaaf nodig.

Kluts

Laten we beginnen met de garnering. Kluts twee eieren met zout en peper en giet ze in een licht ingevette pan met een antiaanbaklaag, die je op een heel laag vuurtje hebt staan. Zo stolt de eiermassa zonder te bruinen. Laat de flinterdunne omelet afkoelen en snij ‘m in reepjes, om de soep ermee af te werken.

Snij de ui en de knoflook fijn. Het hoeft niet heel erg fijn, want je gaat de soep later nog blenden. Doe de ui en de knoflook in een ruime pan, samen met de rijst, de kokos, het currypoeder, het gemberpoeder en de sambal. Giet er de (hete) bouillon bij en zet alles op een matig vuurtje, tot de bouillon gaat koken. Zet dan het vuur laag, en laat alles een klein half uur zacht pruttelen. Af en toe roeren, dat spreekt vanzelf. De kooktijd voor de pandanrijst is gewoonlijk tien minuten. Je kookt de rijst in een klein half uur dus tot pulp.

Ringetjes

Terwijl de soep kookt, was en snij je alvast de lente-uit in ringetjes. Na twintig minuten blend je de soep, bijvoorbeeld met een pureerstaaf. Je zult zien dat de soep romig en gebonden is. Doe de lente-ui ringetjes erbij, en kook alles nog vijf minuten op een zacht vuurtje door. Ten slotte komen de eierreepjes erbij, die je eerder hebt gemaakt.

De soep is nu klaar. Serveer deze romige Thaise rijstsoep in borden of kommen, eventueel bestrooid met wat fijngesneden peterselie. Rijstsoep vult behoorlijk. Met een lekkere salade erbij (er zitten vandaag komkommers in het pakket van de Arnhemse Voedselbank) zijn de buikjes weer lekker rond. Als je alles zelf moet kopen, dan ben je hooguit anderhalve euro kwijt, voor vier porties. Weer eens wat anders, dan soep uit een blik. Bovendien is deze soep zo gemaakt, en veel goedkoper dan kant-en-klaar.

Garnalen

VARIATIES:   Uiteraard kun je deze soep ook met vlees en vis maken, bijvoorbeeld met een handje garnalen, of stukjes fijngesneden gebakken kip van de vorige dag. Ook de groenten kun je variëren. Vandaag zitten er snijbiet en andijvie in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank. In reepjes gesneden zijn dergelijke groenten ook erg smakelijk in een rijstsoep.

LEES MEER:   Soep houdt je slank en is goedkoop:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/waarom-soep-zo-slank-maakt-en-zo-goedkoop-is/

 

Dit vind je misschien ook leuk...