SMIKKELPAKKETJES IN RAUWE HAM of Vegetarisch met plakjes komkommer

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Deze smikkelpakketjes zien er prachtig uit, en ze smaken opvallend lekker. Je kunt ze eten als voorgerechtje, samen met wat sla (op de foto is dat molsla, ofwel paardenbloemblad) en een stukje stokbrood. Het ziet er luxe uit, maar de prijs is dat niet. Voor acht smikkelpakketjes in rauwe ham betaal je net iets meer dan twee euro, als je alles zelf moet betalen. Rauwe ham is niet duur, tegenwoordig. En een tomaatje, een lepeltje kaas en een handje groene olijven kan je de kop ook niet kosten.

dora-pakketje-rauwe-ham-1

Voor acht smikkelpakketjes met ham heb je nodig:

  • 150 gram rauwe ham (ten minste acht plakjes)
  • een tomaat, ongeveer 100 gram
  • twaalf groene of zwarte olijven zonder pit
  • een flinke eetlepel zachte witte kaas, zoals feta (wij gebruikten zachte geitenkaas)
  • een theelepel witte (wijn)azijn, of citroensap
  • twee theelepels olie
  • peper (géén zout)
  • acht sprieten bieslook

Het meeste werk is het snijden van de ingrediënten van de vulling. Dep de olijven droog en hak ze fijn. Snij de tomaat doormidden en pulk de zaadjes, het vocht en de witte zaadlijsten eruit. Dep de tomaat van binnen droog en snij ‘m vervolgens in piepkleine blokjes. Doe de olijven en de tomaat, samen met de volle eetlepel kaas in een kom en meng die al roerend met de olie, de azijn en de peper tot een zachte vulling. Voeg geen zout toe, want die zit al volop in de ingrediënten zoals de kaas en de olijven.

dora-pakketje-rauwe-ham-2

Leg een plakje rauwe ham op een plat oppervlak zoals een snijplank. Schep een halve eetlepel vulling op de ham en vouw er een pakketje van. Draai het pakketje voorzichtig om, zodat de naad beneden zit. Nu neem je een lange bieslookspriet, en bindt die om het rolletje. Dat ‘strikje’ van bieslook ziet er niet alleen leuk uit, maar het voegt ook smaak toe aan het gerechtje.

Glaasje

Schik de pakketjes op een bord, eventueel met een beetje sla en een stuk stokbrood. Lekker als voorafje, waar je rustig van moet genieten en, als je dat lust: met een glaasje koele witte wijn. Het is echt iets bijzonders, en misschien niet voor alle dag. Maar het zou best elke dag kunnen, gezien de geringe prijs van dit voorgerecht.

dora-pakketje-rauwe-ham-3

Vegetarische variatie: in plaats van plakjes rauwe ham kan men in de lengte geschaafde plakjes komkommer gebruiken om de pakketjes te maken. Gebruik een kaasschaaf of mandoline om de plakjes te maken en bestrooi die van de voren met wat fijn zeezout en wat kruiden. Laat dit zo minstens een uur staan uitlekken. En droog de plakjes met wat keukenpapier voordat je de pakketjes maakt. 

LEES MEER:   Nog zo’n verrassend, simpel, goedkoop en toch luxueus gerecht: spinaziestoof met meegestoofde eieren:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/spinaziestoof-met-zachte-eierkussentjes-kan-helemaal-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...