SNELLE SPINAZIE PASTASAUS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Ale eerder gebruikten we worteltjes in een potje om een snelle wortelpuree te maken. Deze week presenteerden we een recept van een snelle spinazietaart. Dit Voedselbankrecept staat helemaal in het teken van spinazie EN conserven. We gebruikten zogenaamde roomspinazie, in de jaren zestig beroemd geworden als spinazie à la crème van Iglo, maar nu in allerlei vormen te krijgen, zowel in potjes als uit de diepvries.

dora-spinazie-pastasaus-1

Roomspinazie is een bereiding van spinazie. De groente is gemengd met een romig sausje, dat al gekruid is. Je kunt het naast een stukje vlees en een berg piepers ploffen, maar je kunt er ook iets anders van maken. Vandaag maken we er een groene pastasaus van, samen met pesto, kaas, eventueel stukjes worst, en kruiderij. Wat een bof dat er vandaag geraspte kaas in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank zit!

Voor vier porties heb je nodig:

  • 250 gram penne of andere pasta
  • roomspinazie uit pot of diepvries (ontdooid), ongeveer 500 gram
  • twee eetlepels (groene) pesto uit een potje
  • één of twee tenen knoflook
  • 100 gram geraspte kaas
  • als je vlees wenst: 75 gram droge worst of cervelaat, in kleine brokjes gesneden
  • peper en nootmuskaat, eventueel een snuifje zout
  • boter

spinazie

Dit is een snel recept, want de meeste ingrediënten zijn al gaar en klaar voor gebruik. Roep de kinderen dus maar alvast binnen, voordat je eraan begint. Als je slim bent begin je met de saus, zodra je de pasta in het kokende water doet. Wij gebruikten penne, omdat die de saus zo lekker opzuigt. Wokkelmacaroni doet dat overigens ook.

De saus

Let dus zelf op de pasta, en begin met de saus. Zet een braadpan op een laag vuurtje en doe er een klontje boter of margarine in. Druk de knoflook door een pers, en laat die heel zachtjes stoven in de gesmolten boter. Niet langer dan een minuutje, anders wordt de knoflook bitter. Zo, en dan begint het grote scheppen: de spinazie à la crème uit pot of diepvries, de twee eetlepels pesto, twee eetlepels van de geraspte kaas (houd de overige kaas apart voor erover), en peper en nootmuskaat. Proef eerst voordat je zout toevoegt, want de roomspinazie en de kaas zijn al zout.

Warm alles goed door op een laag pitje. Zorg dat het niet gaat koken, maar wel dat de smaken goed mengen. Pas op het laatst voeg je de kleine blokjes worst toe, om ook even door te warmen. Je kunt de worst evenzogoed weglaten, en eventueel vervangen door geroosterde pijnboompitten.

dora-spinazie-pastasaus-2

Als je alles goed getimed hebt, is de pasta nu gaar en afgegoten. Die gaat dan bij de groene, lobbige saus. Roer driftig om, zodat de saus goed in de holten van de pasta komt. Klaar! Opdienen en bestrooien met de rest van de geraspte kaas. Met een bakje sla of rauwkost heb je een prima maaltijd. Duur is het niet, als je alles zelf moet betalen. Wie slim inkoopt, is net iets meer dan drie euro kwijt voor vier volle borden.

LEES MEER:   Pasta kan ook op z’n Hollands, met andijvie en rookworst:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/hollandse-spaghetti-met-rookworst-en-andijvie/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...