TOMAATJESSALADE MET MOZZARELLA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag een eenvoudige tomatensalade.

Tomaatjessalade met mozzarella: echt een eetbare voorbode van het warmere jaargetijde, vers en smakelijk uit de keuken van Tante Dora. Daarbij maken we ruimschoots gebruik van de eerste kruiden die hun stengels en bladeren boven de aarde van de kruidentuin steken. Eten met het zonnetje op tafel, dus.

Dora snoeptomaatjes salade 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 250 gram snoeptomaatjes
  • 40 gram rozijnen
  • een teentje knoflook
  • twee bolletjes mozzarella, samen 250 gram uitlekgewicht
  • drie eetlepels (olijf)olie
  • twee eetlepels balsamicoazijn
  • verse kruiden, als je hebt: rozemarijn, tijm en bieslook bijvoorbeeld, anders een halve eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • zout en peper

Begin eerder op de dag met het wassen en inweken van de rozijnen. Die moeten op het moment van bereiden zacht en dik zijn. Was de snoeptomaatjes en droog ze af. Laat ze heel! Hak het teentje knoflook fijn, en was de verse kruiden. Rits de blaadjes van de rozemarijn en de tijm, en snij de bieslook in stukjes. Houd de bieslook apart van de rozemarijn en de tijm.

Dora bieslook

Doe de olie in een wok- of hapjespan en zet ‘m op een niet te hoog vuur. Als de olie warm is, rol je de tomaatjes erin. Die gaan nu langzaam bakken en garen en hun smaak afgeven aan de olie. Na ongeveer vijf minuten zijn de tomatenvelletjes rimpelig, en het vruchtvlees in de schil gaar gestoofd. Precies goed! Stoof ze vooral niet kapot, zodat ze hun vocht verliezen.

Doe de gewelde en uitgelekte rozijnen erbij, samen met het teentje knoflook en de rozemarijn en de tijm. Schep goed om en laat alles een klein minuutje doorwarmen. Giet nu de balsamicoazijn in de pan. Dat geeft een boel gesis en geborrel. Door de warmte van de pan wordt de balsamico alleen maar lekkerder en zoeter. Zet het vuur laag en schep alles nog een minuutje om. Voeg ten slotte zout en flink wat peper toe. Haal de pan van het vuur af en laat de tomaatjes afkoelen.

Witte bollen

Terwijl de groente afkoelt, kun je de mozzarella klaarmaken. Haal de kaas uit het pakje en dep ‘m droog. Snij de zachte witte bollen in hapklare brokjes. Als de tomaten helemaal zijn afgekoeld, doe je de mozzarella erbij. Nu gaat ook de bieslook in de salade. Meng alles goed door elkaar, zodat de kaasstukjes bedekt raken met de kruidenvinaigrette. Laat de kaas ten minste tien minuten marineren.

Dora snoeptomaatjes salade 2

Verdeel de tomaatjessalade over vier mooie bordjes of schaaltjes, en serveer het gerecht als voorafje, als lunchgerecht met brood of toast, of als salade erbij, bijvoorbeeld bij een pastaschotel. Door de rozijnen en de balsamico is de smaak op een natuurlijke manier zoetig. Zelfs als je alles zelf moet kopen, kost deze rijk gevulde salade voor vier niet meer dan anderhalve euro.

LEES MEER:   Over tomaten gesproken: een lekkere zoetzure Chinese tomatensoep is ook heel lenteachtig!

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zoetzure-chinese-tomatensoep-vegetarisch/Dora chinese tomatensoep 2

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...