VEGETARISCHE BONENBURGER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Ook vegetariërs kunnen een lekkere, zelfgemaakte burger eten, als ze dat willen. Laten we vandaag eens zo’n lekkere en voedzame vegaburger maken, waarin je het gemalen rund of varken niet zult missen. En omdat er bonen en ei in zitten, komt het met de eiwitten, de vitaminen en de mineralen ook wel goed. Duur is zo’n vegetarische burger niet, want de ingrediënten zijn simpel.

Dora vegetarische burger 1

Voor vier burgers heb je nodig:

  • 300 gram gare bonen, bijvoorbeeld rode kidneybonen
  • 100 gram sjalot of ui
  • twee bruine boterhammen
  • één of twee eieren
  • gedroogde Italiaanse kruiden zoals tijm, basilicum en oregano
  • eventueel een mespuntje Marmite of een spriets maggi
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

In de keuken van tante Dora hebben we rode kidneybonen uit blik gebruikt, maar je kunt ook andere bonen gebruiken zoals zwarte bonen of zelfs Hollandse bruine bonen. Zorg dat de bonen goed gaar zijn, ook als je ze zelf inweekt en kookt. Je moet ze kunnen prakken. Begin allereerst met de uien. Snij ze redelijk fijn en bak ze langzaam in de olie, totdat ze zacht en een beetje bruin zijn. Haal de uien van het vuur en laat ze afkoelen.

Bruine boterhammen

Spoel de bonen af met koud water en laat ze goed uitlekken. Prak ze vervolgens, terwijl je de kruiden, het zout en het peper, het ei en de verkruimelde bruine boterhammen toevoegt. Doe er ten slotte de afgekoelde uien bij, en eventueel wat Marmite of maggi. Als het goed is, krijg je een enigszins stevig deegje met wat stukjes en structuur erin. Laat alles een minuut of tien staan, zodat de ingrediënten samen een mooi geheel vormen.

Dora vegetarische burger 2

Waarschijnlijk kun je de massa niet met de hand vormen, daarvoor is hij te los. Maar met een lepel kun je er vier mooie hoopjes van maken, die je in een matig warme koekenpan met olie legt. Druk ze wat plat om er ‘burgers’ van te maken. Draai de burgers regelmatig om, en bak ze totdat ze goudbruin en gaar zijn. Dat duurt ongeveer een kwartier.

Dora vegetarische burger 3

Serveer de vegetarische bonenburger op een lekker broodje met sla, komkommer, een plakje kaas en eventueel wat mosterd en ketchup. Maak de burger af zoals jij ‘m het lekkerst vindt. Je kunt deze bonenburgers ook bij de warme maaltijd serveren, desnoods met een frietje en sla.

LEES MEER:   En bij de borrel eten we die overheerlijke kabouterballen, ook vegetarisch dus:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/kabouterballen-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...