WINTERSE KOST: LEKKER ETEN TIJDENS HETE & KOELE ZOMERSE DAGEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Wie afgelopen tijd in de supermarkt zijn boodschappen heeft gedaan, zou glad denken dat de Nederlanders zijn overgestapt op een zomers dieet van waterijsjes, frisdrank en sla. Ze willen geen uren in een smoorhete keuken staan, en zelfs de gedachte aan zware kost is velen al teveel. Dan hebben wij van tante Dora een aardige verrassing voor je: winterse kost, midden in de heetste zomer. Worst, spek en stamppot! Hmmm! Zijn de neven gek geworden? Nee, hoor. Hier een aantal lekkere suggesties, uiteraard gevonden in het kookschrift van Tante Dora:

( Trouwens deze gerechten zijn ook geschikt als het een dag ineens koeler of zelfs koud is!)

Dora zuurkoolbroodje 2 klein

  • Rookworst   Gisteren hadden we een recept met tapas, gemaakt met rookworst. Daar is niets winters aan. Bovendien kun je kleine stukjes of plakjes rookworst prima verwerken in sla of rauwkost. Rookworst op een broodje met mosterd en ketchup is lekkerder dan knakworst op een broodje, omdat rookworst veel meer smaak en bite heeft. Je ziet: het fornuis kan verregaand uitblijven.
  • Zuurkool en spek   Over broodjes gesproken: een bruin broodje met boter, belegd met katenspek en rauwe zuurkool, op smaak gebracht met een beetje peper en wat mosterd op de tweede helft van het broodje, is heel gezond, bevat alles wat je nodig hebt, kost weinig geld, behoeft geen gekook, en smaakt alsof je op een ligstoel aan een tropisch strand ligt. Geloof je het niet? Maak het maar eens: niks moeilijk. En zuurkool ligt ook in de zomer gewoon in de winkel.
  • Stamppot   Heb je wel eens ons recept van slastoemp gezien? Stamppot van rauwe sla is licht en goed verteerbaar, en vergt maar weinig koken. Eens proberen, die zomerse stamp? Hier is het recept: http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/slastoemp-met-eieren/

Dora slastoemp 2

  • Erwtensoep   We verwachten natuurlijk niet dat je een pan met drie liter erwtensoep gaat maken, waar de hele familie plus de buren een halve week van kunnen eten. Maar in de winkel staan de blikken erwtensoep gewoon tussen de andere stevige soepen. Geen zin om te koken? Een blik erwtensoep opwarmen, een paar tosti’s maken, en een bakje sla erbij: een prima avondmaal, dat zelfs bij tropische temperaturen goed smaakt.

Dora ijsthee klein

Ga op culinaire ontdekkingsreis, en eet eens dingen die je normaal niet eet in juni, maar in januari, na een rondje schaatsen op natuurijs. Best spannend, zo’n experiment, en niet duur.

LEES MEER:   Het hoeft niet per se erwtensoep te zijn, maar het mag ook onze ‘makkelijkste tomatensoep van de wereld’ zijn:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/de-makkelijkste-tomatensoep-van-de-wereld/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...