ALS DE KAT OF DE HOND TE DUUR WORDT

Opvoedkundigen zijn het er hartgrondig over eens: het is voor kinderen belangrijk dat ze opgroeien met huisdieren. De omgang met katten, honden, vissen en cavia’s leert kinderen geduld, verantwoordelijkheidsgevoel, inlevingsvermogen en zorgzaamheid. En dieren in huis zorgen natuurlijk ook voor een heleboel gezelligheid en aaimomenten. Het is bewezen dat kinderen die met dieren omgaan rustiger en socialer zijn.

Maar huisdieren zijn ook duur. Soms is de aanschaf nog geen probleem. Er is altijd wel ergens een nestje katjes waar je er gratis één van mee kunt krijgen. Maar alle bijkomende kosten zoals huisvesting, voedsel, verplichte inentingen, strooisel en eventuele medische kosten zijn niet gratis. Dat is niet zo erg als je genoeg geld hebt, maar het wordt lastiger als jouw gezin van een uitkering moet rondkomen.

Aanraking

In veel gezinnen zit een huisdier er simpelweg niet in, financieel gezien. Kinderen komen op die manier niet in aanraking met dieren, en missen een bijzondere jeugdervaring. Er zijn zelfs arme gezinnen die hun huisdier noodgedwongen de deur uit moeten doen. Er is simpelweg geen geld meer. Voor veel kinderen is het gedwongen afscheid van huisdieren een traumatiserende ervaring.

Kinderen die opgroeien zonder dieren: weer zo’n gevolg van de armoede, die in ons land nog lang niet weg is, ondanks de aantrekkende economie. Zo komen arme kinderen ook hier weer op achterstand te staan tegenover hun meer welvarende leeftijdgenootjes. Een sneue zaak.

LEES MEER: Gelukkig zijn er tegenwoordig ook voedselbanken voor dieren:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/er-zijn-veel-banken-in-nederland-ook-bij-jou-in-de-buurt/

Dit vind je misschien ook leuk...