EIGENLIJK HEEL SPAARZAAM: EEN HOUTJE MET WAT ZWAVEL

In de nabije toekomst zullen we allemaal moeten leren koken zonder gas. Voorlopig doen de meeste Nederlanders het nog met de schat uit Groningen (en Rusland). Vaak heb je nog niet veel te kiezen. Maar over de manier waarop je het gas aansteekt, daar heb je wel wat over te zeggen.

Vroeger deed je het gas van je fornuis aan met een lucifer. Tegenwoordig zit er in moderne fornuizen een elektrische vonkenmaker als ontsteker. Of mensen gebruiken een speciale aansteker met een gaspatroon, ook handig om bijvoorbeeld kaarsen of theelichten aan te steken. Die lange aanstekers zijn spotgoedkoop, en worden weggegooid als ze leeg zijn. Dat zijn per jaar een heleboel aanstekers die in Nederland en de rest van de wereld worden weggegooid. Kortom: heel veel plastic, metaal, batterijen, restjes gas. Alles komt in de vuilverbranding terecht.

Binnendoosje

Waarom gebruik je geen lucifers? Die zijn van hout, plus een minimale hoeveelheid chemicaliën die verbranden als je de lucifer aansteekt, zoals zwavel en stearine, een soort kaarsvet. Daar heeft een verbrandingsoven geen probleem mee, en het milieu ook amper. Het buitenste hulsje van het doosje heeft op de strijkvlakken wat minder milieuvriendelijk spul zitten, voornamelijk gemalen glaspoeder. Maar het lege binnendoosje kan zelfs zo bij het oud papier.

Lucifers zijn per saldo veel en veel goedkoper dan de speciale aanstekers, hoe goedkoop die dingen inmiddels ook zijn. Bovendien bevatten lucifers slechts een fractie van de milieubelastende componenten van zo’n apparaat. En ze werken altijd en zijn gemakkelijk in het gebruik. Besparen bestaat soms vooral uit keuzes maken.

LEES MEER: Tegenwoordig koken we meer in de magnetron dan op het gas:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/zoef-zoef-koken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greet schreef:

    Inderdaad heb ik een gasaansteker. En ik ben bezig met afval verminderen. Voor het milieu natuurlijk, elke keer pas ik weer iets aan. Van papieren zakdoekjes naar katoenen, brood zelf bakken, van mayonaise in plastic potten naar zelfgemaakte mayonaise. Niet alles in één keer, dat werkt niet voor mij, maar steeds een ding aanpassen. Dat werkt voor mij prima, blijkt wel uit het feit dat ik dit jaar twee kleine afvalzakken naar de stortkoker heb gebracht.
    Nu werkt mijn gasaansteker nog, maar als het stukgaat, ga ik zeker om naar lucifers!