BESPAREN OP EERSTE KERSTDAG

Waarschijnlijk heb je alles wat je teveel hebt uitgegeven inmiddels uitgegeven. En wat je bespaart hebt deze Kerst, heb je nu ook wel ingeboekt. Eerste en Tweede Kerstdag zijn ‘klaar’, bespaarmatig. Of niet soms? Je weet: de echte bespaarder heeft geen dag vrij. Hij of zij is 24/7 aan de slag, ook op Eerste Kerstdag. Hier dus een aantal bespaartips, speciaal voor deze dag.

• Als je vandaag aan cadeautjes doet, pak ze dan voorzichtig uit. Het inpakpapier en de gouden strikken kun je misschien nog een keer gebruiken. Let ook op de leuke doosjes en handige kistjes. Die zijn overal goed voor.

• Let op de thermostaat. Als je gaat steengrillen met z’n allen, of als de hele kamer vol staat met kaarsen en andere brandende lichtjes, dan kan de temperatuur snel oplopen. Dat is onaangenaam voor de gasten, en de extra warmte komt bovenop de warmte die de verwarming produceert. Zet de thermostaat lager, en laat de steengrill de boel verwarmen.

• Let op de restjes, na het eten. Gooi niet achteloos zomaar alles weg, wat niet is opgegeten. Morgen is er weer een dag, en de meeste hapjes kun je met enige fantasie een tweede leven geven, soms zelfs als serieuze maaltijd.

• Als je ’s middags een lange wandeling gaat maken, zet de verwarming dan een graadje koeler. Als je van een frisse neus binnenkomt, voelt zelfs een enigszins koelere kamer best aangenaam warm aan. Als je de thermostaat vervolgens weer hoger zet, dan is het huis doorgewarmd, voordat je aan de relatieve warmte binnen gewend bent.

• Doe de gordijnen op tijd dicht. Lekker intiem, en lekker warm. Laat de kou maar aan de andere kant van je gordijnen.

Zomaar wat tips. Zodat je het besparen niet verleert, tijdens deze lome kerstdagen. Doe er je voordeel mee. Morgen weer zo’n lome dag. Tenzij je brandweerman of -vrouw bent, politieagent of kerstliedjes zingende artiest. In dat geval: werk ze!

LEES MEER: Hergebruik van inpakmateriaal is een kwestie van instelling:

BEWAAR EN HERGEBRUIK HET INPAKMATERIAAL

Dit vind je misschien ook leuk...