KUNST OF ECHT?

Jaja, tante Dora weet het: Sinterklaas is nog steeds in het land. Maar bedenk wel, dat hij woensdag al weer vertrekt, terug naar Spanje. En dan komen de volgende seizoenszorgen. Zoals de aanschaf van een kerstboom. In veel tuincentra en klusmarkten zijn ze nu al te koop. Dus sta je eerder dan je dacht voor allerlei keuzes, zoals de vraag: echt of namaak?

dora-kerstboom

Onderzoekers hebben al weer enige tijd geleden aangetoond dat kunstkerstbomen beter zijn voor het milieu dan echte kerstbomen. Bovendien zijn ze beter voor je portemonnee. Geloof je het niet? Hier zijn enige voordelen van een kunstkerstboom, keurig op een rijtje:

  • Voor kunstkerstbomen hoeft geen goede landbouwgrond te worden gebruikt om ze te kweken, vaak onder omstandigheden die schadelijk zijn voor het milieu.
  • Kunstkerstbomen gaan vele jaren mee. Het is een eenmalige uitgave, waarna je geen kosten meer hebt. Per saldo is een kunstkerstboom daardoor vele malen voordeliger dan een echte boom.
  • De hedendaagse kunstkerstbomen zijn nauwelijks meer te onderscheiden van echte bomen. Niemand ziet het.
  • Kunstkerstbomen vergen nauwelijks onderhoud, en de naalden vallen niet uit. Geen rommel in de huiskamer, dus.
  • Je hoeft niet de deur uit om elk jaar een boom te kopen. Geen gesjouw met prikkende dingen.
  • Je hoeft niet je hoofd te breken over de vraag waar je je oude, uitgedroogde kerstboom na de Kerst moet laten. Of tijdens het uitlaten van de hond stiekem zoeken naar een plek, waar je die zogenaamd boomvriendelijke kerstboom in een pot kunt terugplanten.

dora-kerst-7

Het enige nadeel is, dat een plastic kerstboom niet lekker naar dennennaalden ruikt. Maar daar schijnt de kunstkerstbomenindustrie iets op gevonden te hebben: dennengeur uit een spuitbus. Naar keuze, natuurlijk. Het hoeft niet, dat van die spuitbus. En misschien vind jij ‘kunst’ maar niks, en houd je alleen van echte dennengeur. Ook goed.

dora-kerst-6

LEES MEER:   En dan is er nog de kerststal, die ook aan een terugkeer bezig is:

http://www.dora-besparen.nl/verder/doras-ding/de-kerststal/

 

Dit vind je misschien ook leuk...