EEN BRANDENDE KERSTVERLICHTING KOST ook GELD

Heel veel Nederlanders versieren de buitenkant van hun huis in december met kerstverlichting. De ene doet het bescheiden met een ster en een lichtslang. Een ander gaat helemaal uit z’n dak met bewegende kerstmannen en herten, en fonteinen van licht die de straatlantarens compleet overbodig maken. Uiteraard is er een verschil in stroomgebruik tussen de bescheiden en de uitbundige kerstverlichting. Dat brengt ons naar de vraag, hoe we het energieverbruik van onze buitenlichtjes een beetje in de hand houden. Niet alleen vanwege de stroomkosten, maar ook vanwege het milieu. Hoe minder stroomverbruik, hoe minder CO2-uitstoot.

Hier een aantal punten waarmee je rekening kunt houden:

• Hoe meer lichtjes, hoe hoger het gebruik. Voor een verlichte boom buiten, een lichtslang en wat ander klein grut betaal je ongeveer € 25 euro stroomkosten in de kerstmaand. Als je groot uitpakt, dan ben je vaak meer dan het dubbele kwijt.

• Ledlampen zijn in gebruik goedkoper dan gloeilampen. Veel oude lichtsnoeren bestaan uit gloeilampen. Ledverlichting is tot wel 85% energiezuiniger dan gloeilampen. Vrijwel alle verkochte kerstverlichting is tegenwoordig led, al was het maar omdat led piepkleine lampjes mogelijk maakt, die voor een bijzonder effect zorgen. Gezien het veel geringere stroomverbruik is het zinvol om de aanschaf van ledverlichting te overwegen, vooral ook omdat led erg lang meegaat. Een beetje led heeft tot wel 50.000 branduren. Vaak heb je de aanschafkosten van een led lichtsnoer er al in één enkel brandseizoen uit.

• Als jouw kerstverlichting werkt op een transformator, bedenk dan dat de transformator ook stroom verbruikt, zelfs als de verlichting zelf is uitgeschakeld. Trek daarom de stekker uit het stopcontact als je de lampjes dooft. Het spaart best veel lekstroom.

• Sowieso loont het de moeite om de kerstverlichting buiten op een tijdklok te zetten. Als je de lampjes een maand lang zes uur per dag laat branden, dan ben je €25 euro kwijt. De hele dag branden kost je in die maand meteen meer dan het dubbele. Dat is de helft van de stroomkosten die je per jaar aan gewone huiskamerlampen uitgeeft. Best veel. Al die lichtjes in een woonwijk zijn leuk, maar na middernacht zijn er weinig mensen op straat om van jouw lichtshow te genieten. Zonde van de stroom, zonde van jouw geld.

Led kerstverlichting is niet meer zo duur als nog enige jaren geleden. Doe er je voordeel mee, in de aanschaf, maar zeker in het stroomgebruik. Als je de lampen bovendien alleen ’s avonds laat branden, en niet de hele dag, dan is de feestvreugde groter dan de uitgaven. Zo hoort het ook, in een spaarzaam huishouden.

LEES MEER: Ledverlichting op batterijen is vaak duurder dan je denkt:

LED-VERLICHTING SLURPT BATTERIJEN

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina schreef:

    Met verbazing kijk ik naar mensen met een buiten kerstversiering, die zelf de gordijnen dicht hebben. Voor wie brandt het dan?