HOE HERKEN JE GOEDE TWEEDEHANDS KLEDING?

Zeker als je lang tijd afhankelijk bent van een uitkering of van een klein pensioentje, wordt het vervangen van kleding een probleem. Mensen met een modaal inkomen kennen dat niet zo: zij gaan naar de C&A of misschien wel Primark en zeggen simpelweg: doe me die jas maar, waar kan ik pinnen. De minder welvarende mens belandt uiteindelijk in de kledingwinkels van het Leger des Heils, bij de kringloopwinkel of op de rommelmarkt. Je bent al blij dat je wat aan je bips hebt, en er niet al te rafelig bijloopt.

Er zijn in de tweedehands kledingbranche echter ook grote verschillen in kwaliteit. Niemand verwacht van een trui voor drie euro bij het Leger des Heils dat ‘ie nog tien jaar meegaat. Een garantiebewijs krijg je er in ieder geval niet bij. Toch kun je bij het snuffelen op de rommelmarkt of in de ruilwinkel heus wel de kledingstukken van goede kwaliteit herkennen. De betere kleding zit meestal beter, ziet er langer beter uit, laat zich goed repareren en gaat uiteindelijk langer mee dan de mindere kwaliteit. Hoe kun je goede tweedehands kleding herkennen? Hier een aantal tips:

• De meest simpele tip: let op merkkleding. Splinternieuwe merkkleding is veel duurder dan kleren uit de textielsuper. Dat komt omdat deze dure kleding beter is gemaakt, van betere materialen en volgens een modieus patroon. Gedragen merkkleding gaat soms langer mee dan gloednieuwe spullen uit de goedkope textielwarenhuizen. Let dus op de sjieke merkjes. Ze staan niet alleen sjiek, maar je hebt er langer wat aan.

• Dure en duurzame kleding is van natuurvezels als katoen, wol en zijde gemaakt. Katoen en wol zitten aangenamer, de stof valt mooier, en het materiaal gaat lang mee. Truien van acryl zijn meestal goedkoper, maar zitten minder comfortabel en zien er na enige wasbeurten minder goed uit. Natuurvezels met bijmengingen vervilten en pluizen erg snel. Kijk dus op het etiket, of het kledingstuk van wol, katoen en zijde is. Een bijmenging van bijvoorbeeld 20% acryl is nog oké, maar dat is wel vaak een bovengrens.

• Een slimme tip: let op de knopen. Dure en dus kwalitatief goede kleding heeft vaak bijzondere knopen. Die knopen zijn luxe accessoires, die de topstukken een top uitstraling geven. Topstukken gaan lang mooi mee, inclusief de knopen.

• Veel goede kwaliteit herencolberts hebben revers, die op de rand met de hand zijn gestikt. Dat handstiksel ziet er anders uit dan het stiksel van een machine. Voor sommige kledingmerken is de handgestikte revers een soort gimmick geworden, maar nog steeds zijn die ietsiepietsie onregelmatige steken een teken dat er meer aandacht dan gewoonlijk aan het colbert is besteed. Let bij colberts ook vooral op de vezel: scheerwol zit het lekkerst en gaat het langste mee.

• De producenten van kwaliteitskleding gebruiken vaak duurdere kleurstoffen voor het verven van de vezels en voor een eventuele opdruk. Een ruitjesbloes van goede kwaliteit heeft net een iets sjiekere kleur. En een dure blouse, bedrukt met motiefjes, heeft net een iets andere uitstraling dan een goedkoop exemplaar. Experts kunnen valse merkkleding vaak van echte merkkleding onderscheiden, doordat de kleuren net niet kloppen. Alleen dure merken investeren in dure kleurstoffen. Dat heeft een prijs, maar het ziet er veel beter uit, voor een langere tijd.

Hopelijk helpen deze tips je een beetje? Met je ogen open kun je er met kleding van de rommelmarkt uitzien als een rijkeluiskind op zijn zondagsbest. Ook hier geldt: oefening baart kunst. Voel, kijk, ruik er desnoods aan: goede kleding vinden is als goede wijn herkennen. Je moet het leren.

LEES MEER: Altijd blijft er de vraag: repareren of nieuw kopen?

REPAREREN OF NIEUW KOPEN?

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. izerina schreef:

    Let bij een trui op de slijtage in de oksels ,hals en manchetten. Bij een broek of jas,kijk naar het insteekstuk bij de zakken en de naden.En natuurlijk de zoom.