JE SCHOEN ZETTEN?

Vanavond mag het weer: je schoen zetten. Bij de potkachel of bij de centrale verwarming, het maakt niet uit: het mag weer! Sinterklaas komt vandaag aan in Nederland. Met een stoomboot, dat in ieder geval, en een wit paard om op te rijden. Het is nog even afwachten hoe wit, zwart, bruin of oranje de pieten dit jaar zijn. In de ene gemeente mag de Sint wat meer dan in de andere gemeente.

dora-sint

Er is in ieder geval geen roe bij, al jaren niet. Het idee dat stoute kinderen met de roe een pak slaag krijgen, dat wordt al heel veel jaren niet erg opvoedkundig gevonden. Laat staan dat je mag dreigen met een enkele reis Spanje onderin de lege zak van Sinterklaas. Dit jaar worden her en der wel voor het eerst glutenvrije pepernoten uitgedeeld. Speciaal voor de kinderen die allergisch zijn voor gluten. De glutenvrije piet is gemarkeerd met een groene vlag.

Ingewikkeld

Sint mag heel veel dingen niet meer, die veertig jaar geleden nog heel normaal waren. Zoals pepernoten uitdelen waar kinderen mogelijk ziek van worden. Elk jaar weer moet het Sinterklaasjournaal op de televisie spitsroeden lopen: welke kleur hebben de pieten dit jaar? Worden de pieten niet teveel als onderdanige knechtjes gepresenteerd? Wat mag Sint wel zeggen, en wat niet? Sinterklaas vieren in Nederland is erg ingewikkeld geworden.

Hoe komt dat? Het komt natuurlijk omdat Nederland steeds meer een land is van veel verschillende culturen, die allemaal ergens iets over vinden. Maar het heeft ook te maken met de toenemende commercie. Het is geen geheim, dat heel veel winkeliers en internetbedrijven heel veel geld verdienen aan Sinterklaas. Dat is al heel lang zo.

dora-sinterklaas-roe

Ook een halve eeuw geleden werden de Sinterklaasintochten mede gefinancierd door de plaatselijke winkeliers. De intocht was het startsein van de Sinterklaasinkopen. Vanaf dat moment lagen de pakjes chocoladesigaretten (oei, dat mag niet meer!) en de chocolade muizen met snotvulling (mag nog wel, ondanks het vreselijke lot van veel proefdieren) weer in de winkels. Voor in de schoen. En de winkels waren met Sint en pieten versierd, ten teken dat de Goedheiligman er welkom was om presentjes te kopen.

Rekening houden

Winkeliers van nu moeten ook rekening houden met de klant. Als er gedoe is rond de kleur van de pieten, dan zetten ze alleen de Sint op het inpakpapier en in de folders. Of alleen het silhouet van Piet, als schaduw afgetekend tegen de maannacht op het dak naast de schoorsteen. Dan kun je de kleur niet zien. Het kan de winkelier eigenlijk niets schelen, welke kleur de pieten hebben. Als er maar duidelijkheid is. Want als klanten zich gaan ergeren, dan verkoop je niets.

Waarmee we maar willen zeggen: bedenk dat Sinterklaas al lang een commercieel feest is, en dat veel van wat Sinterklaas nu is, met geld en belangen te maken heeft. Er worden soms malle bokkensprongen gemaakt, om de klant tevreden te houden. Of in ieder geval het merendeel van de klanten. Als je dat in de gaten houdt, dan hoef je je minder op te winden over de jaarlijkse Sinterklaasdiscussies.

sinterklaas met paard

En misschien kun je je dan meteen bevrijden van al dat commerciële gedoe, en Sinterklaas weer terugbrengen naar waar hij hoort: midden in het gezin, zoals jullie dat willen. Jij en je familieleden maken het Sinterklaasfeest zoals jullie het leuk vinden. Jij bepaalt de kleur van de pieten, en de smaak van de pepernoten. Doe het zelf, en laat de commercie maar gerust buiten staan. Dat is ook goedkoper.

LEES MEER:   Vraag gewoon nuttige cadeaus. Daar is niets mis mee:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vraag-nuttige-cadeaus-niks-mis-mee/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ilse schreef:

    Ik ben inmiddels 47 en mijn kinderen zijn 12 en 18 dus de Sint is hier niet zo actueel meer. Als kind van een jaar of 9, 10 was het een hele happening als de sint aankwam. Hij kwam aan en ging via de winkelstraat naar het centrum van ons dorp. Iedere winkel ging sint in en kwam naar buiten met een fles drank, een zak appels, een rookworst, chocolaatjes etc. En wij maar bedelen om pepernoten en heel hard piet roepen. Ik was een beetje bang van Piet. Het waren in ons dorp zeker geen onderdanige knechten, die nog een roe droegen en daarmee flink zwaaiden als we te druk werden. Ook die zak met onderin een plak vertrouwde ik voor geen meter. Er werd ook vaak geroepen dat als je niet lief was dat je dan mee moest naar Spanje. Nu zou dat idee me best trekken maar als kind niet. Wat anders was het toen mijn kinderen nog in de Sint geloofden. Zoon werd enorm druk in de sint periode maar wat genoot hij ervan. Hij kende alle liedjes en zong de hele dag. Hele verhalen vertelde hij aan Piet. Dochter was wat verlegen maar ook zij genoot met volle toeren.
    Nu doe ik nog een keer voor de grap iets in hun schoen. Met sinterklaas ben ik toevallig een (lang) weekend weg met mijn moeder. Er volgt voor hen wel een avondje met wat lekkers en misschien het dobbelspel.