KOFFIEPRUT IS OVERAL GOED VOOR

Koffie wordt tegenwoordig vooral in aluminium of plastic kuipjes verkocht, of verwerkt in pads. Dat leidt tot extra afval, dat zich niet altijd gemakkelijk laat recyclen. Toen tante Dora nog jong was, dronken de Nederlanders vooral filterkoffie volgens de methode Melitta. Je hield hooguit een papieren filterzakje over met koffieprut. Zowel de koffiedik als het papieren filter konden 100% gecomposteerd worden. Wie koffie maakt in een Italiaanse moka of een percolator, houdt alleen maar koffieprut over.

Er zijn nog weinig jonge mensen die weten hoe je lekkere koffie maakt met een Melitta-filter. Het langzaam maar niet té langzaam opgieten van kokend water is een vaardigheid die je moet oefenen. Net een schepje meer of minder kan het verschil maken. Eigenlijk is koffiezetten een kunst. Tegenwoordig staan op veel aanrechten grote koffiemachines, die volautomatisch en met veel lawaai een bakje koffie brouwen waar je bij staat. Een beetje lauw, maar mét cremalaag, want zonder crema is koffie blijkbaar geen koffie meer.

Voordeel

Het voordeel van de oude methodes van koffiezetten is, dat je altijd koffiedik overhoudt. Dat kun je natuurlijk prima in de recyclebak gooien. Heel goed! Maar je kunt het spul ook direct in en rond je huis gebruiken, en daarmee in veel gevallen dure producten vervangen. Hier een aantal toepassingsmogelijkheden van koffiedik:

  • Laat het schuurpoeder maar staan: koffieprut is een effectief en mild schuurmiddel. Geen krassen, wel mooi schoon. Ook je handen, als je eens een middagje onderhoud aan je fiets hebt gepleegd. Geen korreltjeszeep meer nodig.
  • Volgens tante Dora helpt koffiedik zelfs tegen verstopte gootstenen. Een flinke schep in de afvoer, en dan flink doorpoelen met water. Ook hier is de schurende werking van de smurrie verantwoordelijk voor het vrijmaken van de afvoer. Gratis en zonder giftige chemie.
  • Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen: slakken houden inderdaad niet van de korreltjes van koffiedik. Erg handig om te weten, als je volgend voorjaar hosta’s zonder knabbelgaten in je tuin wilt. Gewoon een cirkeltje prut om de plant. Wel regelmatig verversen, want koffiedik vergaat en wordt uiteindelijk humus, en dat vinden slakken juist lekker.

  • Waarmee we bij de laatste koffietruc zijn: koffiedik gebruiken als bodemverbeteraar in jouw tuin. Waarom zou je zo’n dure zak compost in het tuincentrum of bouwmarkt kopen, als je na elk kopje troost een paar scheppen instant compost overhoudt? Verzamel de prut in een afsluitbaar plastic emmertje dat je op het aanrecht zet, bijvoorbeeld een hergebruikt yoghurtemmertje. Als het emmertje vol is, strooi je het door je tuin. Na een paar weken hebben bacteriën en wormen de koffiekorreltjes omgewerkt tot prima compost, ook zonder gebruik te maken van de compostbak.

Het is misschien wat overdreven om over het ‘zwarte goud’ te spreken, maar koffiedik is handig spul. Verzamel het en gebruik het, gratis, zonder chemie en compleet recyclebaar.

Overigens is koffiedik met wat aarde gemengd erg goed om oesterzwammen zelf thuis in te kweken.

LEES MEER:   Prima koffie voor weinig geld: de moka:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/prima-koffie-voor-weinig-geld-de-moka/

Dit vind je misschien ook leuk...