KOOK ZELF, EN BEPAAL ZELF HOEVEEL SUIKER ER IN GAAT

Vorige week meldde een onderzoek van Foodwatch, dat kant-en-klare barbecuesauzen tot wel een kwart of een derde uit suiker bestaan. Inmiddels zal dat niemand meer verbazen, lijkt ons. Het is al jaren bekend dat levensmiddelenfabrikanten ons lekker maken met producten die stijf staan van vet, zout en suiker. Instinctief eten mensen dat graag, en de voedingsmiddelenindustrie zorgt ervoor dat we ons verlangen snel en eenvoudig kunnen bevredigen.

Dora zelfgemaakte saus

Onze kleine kinderen worden al getrakteerd op overmatig gezoet eten. In kleine pakjes drinkyoghurt en sap zitten soms vier of vijf klontjes suiker. Ketchup, frisdranken en snacks bevatten eveneens veel suiker. Soms proef je het nauwelijks, dat er zoveel suiker in zit. De voedingsmiddelenindustrie doet z’n uiterste best om ons de indruk te geven dat hun barbecuesaus lekker hartig en pittig is. Dat wordt in dure laboratoria uitgetest, net zolang tot het smaakpanel zegt: hmmm!, lekker pittig sausje!

Aapjes

Suiker is een smaakmaker die wij mensen aantrekkelijk vinden. Dat is iets van uit de tijd toen we nog aapjes waren en op zoek waren naar de zoete, want rijpe vruchten. Nu we zijn geëvolueerd tot mensen, zijn we nog steeds zoetekauwen. Ook als we een fles barbecuesaus kopen, geven we instinctief de voorkeur aan de zoetere smaak. Ook dat weten de producenten maar al te goed, dankzij hun jarenlange onderzoek. Als de consument de zoetere saus lekkerder vindt dan de minder zoete, dan krijgt de consument de zoetere variant. Zo werkt de markt.

Er is maar één oplossing: geen kant-en-klare voedingsmiddelen kopen. Geen barbecuesaus uit een flesje, maar de barbecuesaus zelf maken. Wedden dat je er geen zes scheppen suiker aan toevoegt? Maak je ketchup zelf, volgens het recept van tante Dora, bijvoorbeeld. Koop geen yoghurt met een (chemisch) smaakje, maar voeg je eigen fruit toe aan neutrale zuivel. Dat is ook goedkoper. En je bepaalt zelf, hoeveel extra suiker, zout of vet je toevoegt.

FD005285

Je bent geen slaaf van de voedingsmiddelenindustrie, al probeert diezelfde industrie jou wel verslaafd te maken, met die vele eetlepels suiker in jouw ‘eten’. Koop zelf de soms spotgoedkope basisproducten, en maak je eigen sauzen, zuivelhapjes en snacks. Wedden dat je veel minder suiker toevoegt? En: wedden dat het eigenlijk veel meer smaak heeft, zonder die kwak suiker? Echte smaak kan zonder suiker. Voorverpakt, smaakloos eten kan niet zonder. Het is bijna een natuurwet.

tomaat

LEES MEER:   Hier dat wonderbaarlijk lekkere ketchup-recept van Neef Groen, dat beslist niet voor een kwart uit suiker bestaat:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/tomatenketchup/

 

Dit vind je misschien ook leuk...