MAAK VAN JE ETEN GEEN SLEUR, MAAR EEN FEEST

Er zijn hele volksstammen die elke avond met een bord op schoot naar de quiz op de televisie kijken, terwijl ze met lange tanden de prak naar binnen schuiven. Liefst niet te moeilijk, dus graag uit de magnetron. Zo vul je je maag, en misschien zit er hier en daar ook nog wel een vitamientje in. Maar welbeschouwd wordt eten zo wel een saaie verplichting. Terwijl eten zoveel meer kan zijn!

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond, dat mensen letterlijk meer voeding uit hun eten halen, als het ze ook echt smaakt. Daar kun je aan bijdragen door lekker te koken, liefst met verse ingrediënten en lekkere kruiden, met zorg en aandacht klaargemaakt.

Sneu

Maar ook de manier waaróp je eet, bepaalt of je plezier hebt aan je maal. Soms kan een bord op schoot handig zijn, maar als je dat elke avond doet, wordt eten een sleur. Bovendien is het erg sneu voor degene die het eten heeft gekookt, dat het zo liefdeloos naar binnen wordt geschrokt.

Leer van de Italianen, de Grieken, de Chinezen en de Fransen (en nog een heleboel andere volken): zij eten aan tafel, samen met het hele gezin, en proberen ook echt te proeven wat ze eten. Ze genieten van de maaltijd, en dat zorgt er mede voor dat ze vaak zo gezond zijn. De heilzame werking van het zogenaamde ‘Mediterrane dieet’ heeft niet alleen te maken met de gezonde olijfolie en de vele groenten die het bevat. Een Italiaan voelt zich ook beter omdat hij met smaak eet, aan een goedgedekte tafel met mooie borden en leuke schaaltjes, karaffen wijn en water, en met het opgepoetste familiebestek. Dineren is voor een Italiaan een ontspannende bezigheid, goed voor maag én ziel.

Fonkelen

Doe het de Italianen na. Dek de tafel met een echt kleed. Schep het eten op mooie bordjes. Zorg voor fonkelende glazen, en steek desnoods een kaars aan, om dat fonkelen nog beter te zien. Lekker eten is gezond eten. Gezonde mensen zijn minder ziek. En wie niet ziek is, leeft goedkoper. Lekker en gezellig eten is dus kostenbesparend. Besparen, leven, genieten.

LEES MEER: Zelfs met het overgebleven eten van gisteren kun je nog best culinair genieten:

DE VOLGENDE DAG LEKKER ETEN VAN DE MAALTIJD VAN GISTEREN

Dit vind je misschien ook leuk...