MICRO- EN MACROBESPARINGEN

‘Micro’ betekent ‘klein’ en ‘macro’ betekent ‘groot’. De macro-economie gaat dus niet over de huishoudknip maar over de economie op wereldniveau. En met een microscoop zie je wel een watervlo, maar geen olifant. Ook op het gebied van zuinig leven heb je grote (macro-) en kleine (micro-)besparingen. Grote besparingen hebben het voordeel, dat ze in één klap veel geld opleveren. Maar ook de kleintjes kunnen, als je ze maar lang en consequent genoeg toepast, veel geld schelen. Tante Dora zet er een aantal op een rijtje:

Dora formulieren

Macrobesparingen   Bij macrobesparingen moet je denken aan grote en dure dingen. Als je zo’n groot ding de deur uitdoet, dan scheelt dat enorm. Enige voorbeelden:

  • Een auto is een duur ding. Verpats het automobiel, en je houdt ieder jaar duizenden euro’s over, voor wat anders.
  • Kijk nog eens kritisch naar abonnementen en verzekeringen. Het schrappen van een onnodige verzekering kan je soms honderden euro’s per jaar schelen, net als abonnementen voor telefoons en andere media. Een beetje glossy tijdschrift kost je per jaar al gauw tegen de honderd euro. Opzeggen is meestal gemakkelijk.
  • Ga eens NIET een weekeindje weg, of ga op een andere manier weg. Soms ben je voor een lang weekeind met z’n tweeën honderden euro’s kwijt, zelfs buiten het seizoen. Denk ook aan alle dingen die bovenop de logieskosten komen, zoals vervoer, eten, een kopje koffie en de entree voor musea en andere evenementen.

Microbesparingen   Bij microbesparingen gaat het om dubbeltjeswerk. Maar wie zeer regelmatig een dubbeltje inboekt, bespaart over een jaar gerekend best een boel geld. Enige voorbeelden:

  • Als jij en je gezin elke dag een pak melk leegdrinken, dan zijn dat 365 pakken melk per jaar. Als je dagelijks een pak melk gebruikt dat een dubbeltje goedkoper is dan het pak melk dat je voorheen kocht, dan bespaar je op jaarbasis € 36,50. Best veel, voor zo’n klein besparinkje.
  • In elk gezin zijn er legio voorbeelden van spullen, die na gebruik worden weggegooid of die in de recyclebak belanden, terwijl je ze nog best een tweede leven kunt geven. Koop geen dweil, maar hergebruik een versleten keukenhanddoek. Koop geen bak met notitievelletjes, maar knip eenzijdig bedrukte of geprinte vellen papier op maat, en gebruik de achterkant om je notities te maken. Enzovoort. Als je er creatief in wordt, dan spaar je er op deze manier op jaarbasis toch heel wat mee uit.

webwinkel

Micro of macro: elke besparing, groot maar ook klein, kan helpen om je budget op orde te brengen. Pak eens een velletje (hergebruikt!) papier, en reken het eens uit. Laat je verrassen. Elke dag een dubbeltje besparen op je melk scheelt je op jaarbasis €36,50. Maar als je zoiets tien jaar volhoudt, dan praten we al over € 365 ! Daar kun je een hele mooie tweedehands fiets van kopen. Ga in een verloren uurtje eens aan de keukentafel zitten nadenken en rekenen: heus, het levert ALTIJD wat op!

LEES MEER:   Ook zo’n zinloos ding, dat je inmiddels meer kost dan dat het je opbrengt: de spaarrekening:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/overwegingen/weg-met-die-spaarrekening/

Dit vind je misschien ook leuk...