OUD BROOD VERKOPEN: TOCH NIET ZO’N GOED IDEE?

Twee jaar geleden berichtten we over winkels die brood van de vorige dag verkochten. Begin 2016 was dat een booming trend, vooral in het buitenland, maar ook in Nederland. Goed idee, vonden wij bij tante Dora. ‘Oud’ brood is geen veevoer en geen snack voor de vogeltjes, maar echt menseneten. Een hoogwaardig product, dat na een dagje in de winkel te hebben gelegen nog lang niet oneetbaar geworden is. Waarom zou je het dan weggooien of aan de beesten geven?

Dora oud brood 2

Zes jaar geleden startte de ondernemende Vesta Heyn haar eerste oudbroodwinkeltje in Berlijn: Second Bäck. Vesta ging er dagelijks vroeg op uit om bij bakkers in de hele stad brood van de vorige dag op te halen. Brood dat nog prima te eten was. Vesta Heyn verkocht de broden en het gebak tegen gereduceerde prijzen in een sfeervol winkeltje, dat al gauw te klein werd door de grote aanloop. Er was blijkbaar een serieuze markt voor goed brood van de vorige dag. Zeker als dat tegen een lagere prijs werd verkocht.

Onderzoek

Hoe is het de oudbroodverkopers intussen vergaan? Wij van tante Dora hebben inmiddels wat onderzoek gedaan. We zijn niet zelf naar Berlijn afgereisd, maar de website van Second Bäck is inmiddels gesloten. Daaruit mag je concluderen, dat ook de winkel gesloten is. Waarom? Geen flauw idee. Ook de Nederlandse brood- en banketbakkers die we begin 2016 presenteerden als verkooppunten van brood van gisteren, lijken er grotendeels mee te zijn opgehouden.

Verkochten deze bakkers minder vers, omdat het brood van gisteren zoveel goedkoper was, waardoor de hoeveelheid overgebleven brood dagelijks toenam? Hebben ze daarom keuzes moeten maken? De keuze voor vers brood, en alleen maar vers brood? Gaat het ons in 2018 te goed, en laten we de pas gebakken broodjes liever kraakvers thuis bezorgen door de bezorgdienst die veel bakkers inmiddels aanbieden?

oud brood 2

Hoe dan ook, de vraag blijft: wat gebeurt er dan nu met het overgebleven brood? Hopelijk gaat het naar de Voedselbank, en niet naar de varkensmesterij? Het is wel vreemd dat zo’n lovenswaardig initiatief, dat twee jaar geleden helemaal hip leek te worden, zo snel weer verdwenen is. Misschien weten onze lezers wat er aan de hand is? Misschien kennen zij ergens in hun stad of dorp een winkel die nog brood van gisteren verkoopt? Wij blijven zoeken.

LEES MEER:   Hier ons oorspronkelijke artikel uit 2016:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/steeds-vaker-krijgt-oud-brood-een-tweede-kans/

Dit vind je misschien ook leuk...