OUDERWETS IS EEN AANGENAME MANIER VAN LEVEN

Als je ons wat langer volgt, dan weet je het wel: tante Dora en haar neven houden van ouderwets. Ze brengen een verregende vakantiedag het liefst door met een spelletje ganzenborden, eten graag gerechten uit grootmoeders tijd, maken schoon met groene zeep en azijn, snijden hun eigen groenten en plakken niet de hele dag met hun neus tegen het ruitje van de smartphone.

dora-langzaam-ouderwets

Die interesse voor ouderwets leven en de leuke dingen van vroeger is niet zomaar een gimmick. Er zit soms echt iets verontrustends in de jachtige manier waarop we ons leven leiden. Of moet je liever spreken over ‘lijden’, met een lange ij? Er MOET steeds meer, en dat moet ook allemaal perfect en zonder fouten. Iedereen moet alles leuk vinden, je mag je nooit vervelen, je mag nooit eens lekker lui zijn, je moet alles, ALLES wat je doet fotograferen en delen met je ‘vrienden’ op Facebook, en op die foto moet altijd te zien zijn dat je het VRESELIJK naar je zin hebt.

Verademing

Dan is een stapje terug soms een verademing. Sommigen noemen zoiets ‘onthaasten’. Je zou ook kunnen zeggen: ik bepaal zelf wel wat ik belangrijk, lekker of leuk vind, of wat ik niet leuk vind. Ik MOET niks, ik mag alles. Ook gewoon mijn tijd verlummelen, eens een foutje maken, of een pan met suddervlees opzetten. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Noem het dan maar ouderwets, in de zin van: langzaam als het kan, niet meteen doen, maar eerst eens nadenken, niet alles willen hebben wat op internet staat, en al helemaal niet nu en wel meteen, je niet opwinden over zoiets onbenulligs als een tweet, geduld en degelijkheid belangrijker vinden dan een leven in de turbostand. Ergens in de jaren negentig, vlak voordat er in Nederland ook mobiele telefoons werden verkocht, vroeg een televisieverslaggever aan mensen op straat, of zij zo’n mobiele telefoon zouden kopen, als die op de markt kwam. De meesten keken alsof ze het in Keulen hoorden donderen. Onderweg bellen? Met wie? Je hebt toch thuis een telefoon, waarom zou je dan op straat met iemand willen bellen? Ze zagen er het nut niet van in. Dat was ‘ouderwets’, zeggen we nu. Misschien was het gewoon eerlijk en verstandig, en heeft de komst van het mobieltje ons verstand vertroebeld?

dora-hond-en-kat

Ouderwets leven is eerlijk en verstandig leven, zonder dat de details en de opsmuk je hoofd op hol brengen. Dat brengt rust en concentratie op de dingen die echt belangrijk zijn. Zoals samen goed met elkaar leven, het milieu niet onnodig beschadigen, iets zinvols doen met je leven, en ook: minder, veel minder geld uitgeven dan een onrustig en ontevreden mens zou doen. Ouderwets is een manier van leven, en er is niets mis mee.

LEES MEER:   Besparen en humor gaan goed samen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/besparen-en-humor-gaan-goed-samen/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Wieneke schreef:

    Hear hear !!!

  2. johmar schreef:

    iemand die ik ken werkt ongeveer 60 uur per week, net als zijn vrouw, zij wonen in een prachtig behoorlijk groot huis met hun zoontje van 15, die word bij thuiskomst verwelkomt door degene die dat huis schoonhoud, terwijl iemand anders de tuin onderhoud, zij eten hoofdzakelijk kant en klaar maaltijden uit de magnetron, want als je na een lange werkdag thuiskomt heb je geen zin meer om te koken. Oh en ook niet zoveel zin om met zoontje wat te gaan doen. Vervolgens brengen zij de avond door achter de laptop of op de smartphone en in het weekend gaan zij er op uit in de camper, want je wilt toch ook lekker ontspannen in het weekend, dus ga je lekker met de auto op pad om eens wat van de wereld te zien, de laptop en smartphone gaan mee, want je wilt niets missen en je moet toch op social media kunnen laten zien, wat je zoal doet op een dag. Zij werken dus zulke lange dagen om al deze dingen te kunnen bekostigen, dat mooie huis met die mooie tuin, waar zij niet zoveel van genieten , want ze zijn of aan het werk of weg om te ontspannen. En ik , ik zit op een mooie zomerdag op het achterplaatsje van mijn kleine huurhuisje na mijn werkweek van 30 uur lekker te genieten met een boek op mijn 2e hands tuinstoel en hoef lekker helemaal niets. Ja, ik kan geen groot huis, auto, camper kopen, ik kan niet op vakantie naar het buitenland, zou ik met eerder genoemde mensen willen ruilen? Nee, ik ben gelukkig met wat ik heb en ik hoorde van mijn dochter dat eerder genoemd zoontje verzuchte, wat moet het fijn zijn , dat als je thuiskomt uit school je vader of moeder je opwachten met een kopje thee en een koekje en vragen , hoe ging het op school en heb je hulp nodig met je huiswerk?