EEN DUBBELTJE PER DAG IS 36,50 EURO PER JAAR

TANTE DORA

Als je de auto de deur uit doet en je houdt op met roken, dan kun je enorm veel geld besparen. Logisch, want autorijden en roken zijn gewoon erg duur. Maar vergeet niet de kleine besparinkjes te koesteren. Want als je een kleine besparing regelmatig en consequent volhoudt, dan bespaar je uiteindelijk ook veel geld. Wie elke dag tien cent bespaart, houdt in een jaar tijd € 36,50 euro over. Is dat veel? Best wel. Je kunt er een mooie trui van kopen, of een paar zomerschoenen. Je kunt er tien dagen lang elke dag van eten. En nog een paar van die nuttige dingen.

Dora boodschappenlijst

Oké: een dubbeltje per dag besparen, dus. Of een paar dubbeltjes. Hoe doe je dat?

  •  Ga op zoek naar producten die je dagelijks, of in ieder geval zeer regelmatig koopt. Denk bijvoorbeeld aan melk, een halfje bruin, een net perssinaasappelen, of een flesje slobberwijn voor bij het eten. Producten die je vrijwel dagelijks bijna gedachteloos in je karretje of je mandje laadt.
  • Realiseer je dat elk product dat je in een winkel koopt, ALTIJD een goedkoper broertje of zusje heeft. Misschien niet in de winkel waar jij gewoonlijk koopt, maar dan toch in een andere winkel bij jou in de buurt.
  • Ga in die winkel of winkels op zoek naar een vergelijkbaar product voor een lagere prijs. Dat goedkopere product ga je beslist vinden! Het is gewoon een kwestie van je ogen open houden en van rekenen. Soms staan de goedkope varianten op de onderste plank en moet je een beetje bukken, en je leesbril opzetten om de prijs te zien. Maar er is altijd een goedkopere variant, ergens.
  • Koop het goedkopere product een keer om te testen, en probeer of het het zelfde doet of hetzelfde smaakt als het duurdere product dat je normaal kocht. Wees gerust kritisch, want je hoeft niet op een houtje te bijten. Smaakt het hetzelfde, maar is het een duppie (of een kwartje) goedkoper? Bingo!

dubbeltje

  • Koop voortaan het iets goedkopere product. Je bespaart per aankoop niet veel, maar je boekt de besparing wel regelmatig in. Het lokale Tante Dora Onderzoeks Team (TDOT) heeft bijvoorbeeld ontdekt dat een bepaald soort melk in de ene winkel precies tien cent per pak goedkoper is dan in een andere winkel ernaast. Een verschil in smaak is er niet. Het is simpelweg een kwestie van goedkoper inkopen door de winkelier, lijkt het. Als je in jouw gezin elke dag een pak melk leegdrinkt, dan kun je inderdaad €36,50 per jaar besparen door de goedkopere variant te kopen.
  • Wees consequent, en houd het doel voor ogen: elke keer die paar centen besparen, om op jaarbasis vele euro’s te bezuinigen. Blijf wel je ogen open houden. Soms kan het voordeel door prijsverhogingen kleiner worden, of verdwijnen. Of staat er ineens een nieuwe, nog goedkopere variant op de plank, misschien in een andere winkel. Blijf kritisch de dubbeltjes tellen.
  • Blijf zoeken naar dagelijkse producten die goedkoper kunnen. Blijf je inkooppatroon aanpassen. Hoe meer besparingen van een dubbeltje of een kwartje per dag, hoe rijker je wordt. Als je dit spel met overtuiging speelt, kan de besparing per gezin gemakkelijk oplopen tot honderden euro’s per jaar op alledaagse spullen.

lime spaarvarken

Vele kleintjes maken één grote, zei tante Dora altijd. Dat was in de jaren vijftig, toen mensen soms net meer dan duizend gulden PER JAAR verdienden, en eten voordelig inkopen letterlijk een centenkwestie was. Nu kunnen de dubbeltjes al een flink verschil maken.

LEES MEER: Tante Dora schreef het al eerder: besparingen moet je soms even zoeken:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/besparingen-moet-je-soms-zoeken/

Gewoon het licht uitdraaien als je een kamer verlaat, kan ook heel veel besparen. Ook een kwestie van wennen. En doen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/laat-niet-onnodig-lampen-branden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...