SPORT IS GEEN POLITIEK (MAAR WEL BELANGRIJK)

Veel Nederlanders kijken naar schaatsen en andere sporten waarin Nederlandse teams uitblinken. Dat is leuk en spannend. Als ‘we’ weer gewonnen hebben, dan is daar altijd weer dat kleine beetje trots op je landje. Er zijn ook grote landen, die het wij-gevoel zo opblazen, dat het politiek wordt. Dan wordt sport politiek, die desnoods met doping en andere onsportieve methoden wordt doorgedreven. Ten koste van de sport, en van de gezondheid van veel sporters. Je zou bijna afkerig worden van sport.

Dora sport voor kids 2

We hebben een neef die op een ontspannen manier aan hardlopen doet. Hij vertelde laatst van een hardloopevenement waaraan hij als oprechte amateur had deelgenomen, een loopje van vijf kilometer. Wat onze sportieve neef betreft, viel het parcours qua uithoudingsvermogen en conditie wel mee. Maar er liep ook een groep jonge schoolkinderen mee, samen met hun juffen en meesters.

Tempo

Onze neef herinnerde zich een ongeveer tienjarig meisje dat zichtbaar moeite had met het tempo. Het was een aandoenlijk gezicht hoe zij zich met een rood hoofd en hijgend van inspanning naar voren worstelde, op van die hardloopschoenen die te groot leken voor haar dunne benen. Naast haar liep haar meester mee, die haar onophoudelijk enthousiast aanmoedigde: ‘Goed zo, je kunt het! Nog maar een klein stukje! Hou vol!’ Mede door de steun van haar meester en van het meelevende publiek langs de route hield ze vol. Uiteindelijk kwam ze uitgeput maar dolgelukkig over de streep. Ook zij kreeg een medaille. Wie heeft er een grotere sportieve prestatie geleverd: de gedrogeerde superatleet op de televisie, of het volhoudende schoolmeisje met haar meelevende meester?

Bloedvaten

Sport is goed voor je. Het is goed voor je lijf, voor je hart en bloedvaten, en nog zo wat lichamelijke dingen. Maar het is ook goed voor je zelfvertrouwen, en goed voor je sociale contacten. Sport kan ervoor zorgen dat je tot op hoge leeftijd gezond en actief kunt zijn. En het hoeft niet altijd hardlopen of voetbal te zijn. Regelmatig een lekker stuk wandelen, een middag in de tuin werken, of elke dag naar je werk fietsen: je knapt er echt van op. Bewegen is op die manier ook nog low-budget. Je hebt er geen sportschool of sportclub voor nodig.

Zodra sport met vlaggen en volksliederen wordt bedreven, is de echte sport vaak al een eind weg. Als de toeschouwers op de bank voor de televisie over ‘ons’ en ‘wij’ beginnen te praten, als ze het over individuele sporters hebben, dan wordt het al snel eng. Als jij elke dag een stuk gaat wandelen, dan zet jij een prima sportieve prestatie neer. JOUW sportieve prestatie, die echt iets te maken heeft met jouw eigen leven, en dat van anderen in jouw omgeving. ECHTE sport.

Dora sport voor kids

LEES MEER:   Tips van tante Dora, hoe je heel simpel gedurende dag aan een portie bewegen komt, zonder echt heel erg je best te doen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/gratis-sport-en-krachttraining-thuis-en-op-straat/

 

Dit vind je misschien ook leuk...