SUDDERLAPPEN EN RAMEN LAPPEN: ‘GEWOON’ GEZOND

Vind je het ook niet leuk om oude filmpjes van het bioscoopjournaal te bekijken? Eén van de klassiekers uit het Polygoon bioscoopjournaal is een filmpje over huisvrouwengymnastiek in 1954. Bekijk het hier: https://www.youtube.com/watch?v=qgrNyu3PB14

dora-gymnastiek

Zoiets als huisvrouwengymnastiek zouden we anno 2018 niet meer gepast vinden. Maar kijk eens goed: de dames zijn zonder uitzondering niet te dik en niet te dun, en maken allemaal een vitale indruk. Het zijn stevige, gezonde vrouwen. En dat allemaal op een dieet van sudderlapjes, aardappelen, spruitjes en boterhammen met kaas en karnemelk. En lichamelijk getraind door het slepen met boodschappen, ramen lappen, kinderen verzorgen en de was op de hand doen. Eigenlijk heel normaal allemaal, maar in onze tijd in ongebruik geraakt.

Gek

‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, is één van de gevleugelde gezegden van tante Dora, nog steeds. Misschien moet je dat ook doortrekken naar eten en gezondheid. Dat is best moeilijk, want wie weet tegenwoordig nog wat ‘gewoon’ is? Nog maar weinig mensen stoven sudderlapjes, en de was op de hand doen is gelukkig een herinnering aan lang vervlogen tijden.

‘Gewoon’ is in ieder geval niet elke dag kant-en-klaar maaltijden eten, de hele avond door snacken voor de buis, en je luie stoel niet uitkomen. Daar is de mens niet op gebouwd. ‘Gewoon’ is vooral: drie keer per dag een gezonde, liefst eigenhandig bereide maaltijd eten, en tussendoor hooguit een koekje bij de thee en een bruine boterham met kaas als je je echt flauw voelt. ‘Gewoon’ is een stukje lopen, als het kan, en niet overal de auto voor starten. Simpele dingen, heel gewoon.

Weggegooid geld

Dat scheelt in je gewicht en in je gezondheid. En het scheelt je in de portemonnee, want al die diëten en dieetproducten zijn flink aan de prijs, en helpen op de lange termijn niet eens. Weggegooid geld dus. Leer liever een beetje koken, zodat je van goedkope, rauwe ingrediënten een gezonde en voedzame maaltijd leert bereiden. Een uurtje zelf koken in de keuken kan een mooie afsluiting zijn van de werkdag, en kan uitgroeien tot een leuke hobby, voor vrouwen én mannen.

Net als een lekkere wandeling naar het winkelcentrum, en het zelf naar huis dragen van de boodschappen. Gewoon, net als vroeger.

Dora jaren 50 dieet 1

LEES MEER:   Kijk ook eens serieus naar het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet-gewoon-eten-en-toch-slank-blijven/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Haantje79 schreef:

    Heerlijk een sucadelapje met raasdonders. Hoe verser je gaat eten, hoe viezer je al die kant en klare spullen gaat vinden. En het is inderdaad ook veel goedkoper. Maar even met de auto naar de super en volladen voor een week is toch wel makkelijk hoor…

  2. Ans schreef:

    Wel raar als je erover nadenkt, alles moet zonder te veel moeite. Alles wat we doen is er gericht zo weinig mogelijk inspanning te leveren. Boodschappen thuis laten bezorgen of met de auto boodschappen doen. Online winkelen en dan alles thuis laten bezorgen i.p.v. de stad in om iets nieuws te kopen en het nieuwste snufje op huishoudelijk gebied om vooral niet te veel in huis te moeten doen. En dan met de auto naar de sportschool om toch vooral gezond bezig te zijn en te sporten. En voor al die gemakken en dat sporten bij de sportschool heb je een goedgevulde portemonnee nodig. Nu is die van mij niet zo goed gevuld, dus met de fiets boodschappen doen, met de fiets naar mijn werk in de schoonmaak waar ik ook de nodige beweging heb en thuis simpel schoonmaken zonder allerlei dure gadgets en tja na zon goedgevulde dag hoef je echt niet meer naar de sportschool want beweging heb je genoeg gehad.