GAAN WE WEER ZELF NAAIEN?

Tante Dora is vroeger coupeuse geweest. Ze maakte haar eigen kleren en de kleren voor haar kinderen zelf, op een oude industriële Pfaff-naaimachine. Hele avonden bracht ze door achter dat loodzware, gemoffeld stalen ding, en bespaarde zo een heleboel geld. Haar generatie wist niet beter. Alleen welgestelden lieten zich twee keer per jaar een kant-en-klare kledingcollectie aanmeten, die door een ander was genaaid.

dora-naaimachine

De afgelopen dertig jaar is het zelf naaien snel in ongebruik geraakt. Daarvoor zijn allerlei redenen:

 • Vroeger werkten vrouwen niet buitenshuis, en hadden tijd en gelegenheid om zelf te naaien. Veel vrouwen werken tegenwoordig buiten de deur, net als de mannen. Ze hebben geen tijd meer om kleding te maken, maar wel geld om confectiekleding te kopen.
 • Tegenwoordig kun je in de textielsupermarkt broeken aanschaffen voor een prijs, waarvoor je in Nederland in de fourniturenwinkel nog geen bijpassende rits en knopen kunt kopen.
 • Omdat iedereen in merkkleding wil lopen, vooral de kids, kun je met goed fatsoen niet meer met een (nog zo mooi) zelf genaaide rok of broek aankomen

Dora Pfaff-naaimachine klein

Toch is het jammer, dat het zelf mode maken uit het bewustzijn verdwenen is. De verkoop van naaimachines schijnt weer een beetje aan te trekken. Is dat om snel wat gordijnen en kussenhoesjes in elkaar te zetten? Of wordt er weer echt zelf kleding genaaid? Breien doet wel iedereen weer. Is dat omdat het zo knus is, net als zelf muffins bakken? Of zijn er andere redenen?

Een heleboel vragen. Nou, nog eentje dan: zou het toch niet handig zijn om eens een cursus kleding naaien te volgen, als die in de buurt wordt aangeboden?

KLEDING HERSTELLEN

LEES MEER:   Je kunt je ook afvragen, of zelf kleding maken onder alle omstandigheden goedkoper is:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/is-zelf-kleding-maken-wel-zo-voordelig/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. anja schreef:

  Mijn moeder was coupeuse en kon prachtige kleding naaien. Zelf heb ik het wel geleerd, maar heb er totaal geen plezier in. Wel brei en haak ik, gewoon omdat ik dat erg leuk en ontspannend vind om te doen.
  Kleding naaien moet je tegenwoordig alleen doen als je het leuk vindt, voor het besparen van geld kun je het beter laten.

 2. Budget Mama schreef:

  Ik vind naaien super leuk.
  Elke dinsdag ga ik naar les al zo’n 6 jaar.
  Niet dat ik het nog niet kan maar blijft ook gewoon een gezellig avondje met de meiden.
  Vandaag weer een leuk stofje gehaald voor een joggingbroekje voor mijn zoontje.
  Het is niet altijd goedkoper meestal niet eigenlijk.
  maar ik haalde laatst uit een couponnetje van € 5,00 een rokje+shirtje voor dochter en ook nog twee keer een kraamcadeautje met een broekje en slabbetje.
  Kijk dan is de prijs nog leuk 😉

 3. Marie schreef:

  Vroeger als 15 jarige ben ik begonnen met naaien en al snel maakte ik al mijn broeken zelf. Ook voor studiegenoten van hubbie naaide ik broeken in ruil voor een warme maaltijd. Stof kochten we op de Noordermarkt voor 1 gulden de meter. Ik naaide jassen, gordijnen ect. En nu….
  Eigenlijk alleen als er iets vermaakt moet worden. De kinderen willen geen eigengemaakte kleding meer. Alleen oudste zoon, maar die naait die zelf, met mijn hulp. De appel valt toch niet ver van de boom.