IS ZELF KLEDING MAKEN WEL ZO VOORDELIG?

Huisvrouw zijn was vroeger daadwerkelijk een dagtaak. Schoonmaken, eten koken, wassen en strijken waren in de jaren vijftig veel lastiger en arbeidsintensiever dan tegenwoordig. Bovendien ging een belangrijk deel van de werktijd van de vrouw des huizes op aan het maken van kleding voor de kinderen en voor haarzelf en haar man. Er werd wat afgehaakt, gebreid en genaaid, een halve eeuw geleden. Het hoorde bij het ijzersterke duo Zuinigheid en Vlijt.

dora-breien-3

Vooral kinderen waren niet altijd tevreden over de eigen maaksels van hun moeder. De gebreide truien kriebelden soms verschrikkelijk. De stof van de huisvlijt jurk was goedkoop op de markt gekocht, en dat zag je al na één wasbeurt. Of de zelfgemaakte broek scheurde al bij het tweede potje voetballen, waarna je voor gek liep. De mode vanonder moeders naaimachine was niet altijd haute couture.

Een beetje terug

Tegenwoordig komt het zelf breiden en zelf kleding naaien weer een beetje terug, maar zo normaal als het midden vorige eeuw was, zal het voorlopig niet meer worden. Wat zijn tegenwoordig de voor- en de nadelen van het zelf mode maken?

  • De voordelen:   Het is een leuke hobby, waar je bovendien heel rustig van kunt worden. Je kunt de mode helemaal volgens je eigen idee vormgeven, waardoor je een uniek kledingstuk aanhebt, dat niemand anders heeft. Ondanks de exclusiviteit, waar geen confectie aan kan tippen, zijn de materialen van zelfmaakmode meestal niet duur. Wol in de aanbieding, stoffen van de markt, of hergebruikte kledingstukken en materialen zijn relatief goedkoop.
  • De nadelen:   Het maken kost vaak veel tijd, die je misschien anders had kunnen gebruiken. Tijd is ook geld, tegenwoordig. Het duurt soms best lang, voordat je het zelf breien en naaien echt goed onder de knie hebt. En zelfs dan valt het niet mee om de kwaliteit van snit en uitvoering van een professioneel kledingbedrijf te evenaren. De zelfgemaakte spijkerbroek gaat vaak niet zo lang mee als de fabrieksjeans.

Besparend effect

Zelf mode maken is technisch gezien niet altijd gemakkelijk, en het resultaat is niet altijd overtuigend. Daarom valt het besparende effect van zelf maken meestal tegen, zeker als je kijkt naar het redelijke aanbod in de textielsupermarkten, dat in vergelijking tot de materialen voor zelfgemaakte kleding soms spotgoedkoop is.

dora-breien-2

Dus maar geen truien meer breien? Ja, natuurlijk wel, als je dat leuk vindt. Jouw trui is ongetwijfeld uniek in de hele wereld. Het is JOUW trui! Maar in tegenstelling tot een halve eeuw geleden, hoef je het om de besparing niet meer te doen. Wat niet wil zeggen dat zelf breien duur is. Zie het als een leuke, niet al te kostbare hobby.

LEES MEER:   Wat is het nut van nuttige handwerken? Tante Dora schreef er al eerder over:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/het-nut-van-nuttige-handwerken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Karin schreef:

    Oh ja, zo’n handgebreide wollen kriebeltrui. Kinderen voor kinderen had daar een briljant lied over, het staat op YouTube: https://m.youtube.com/watch?v=uUl7Y5-S7xA