GELD BESPAREN DOOR KIEREN TE DICHTEN

Nu de herfst echt is aangebroken en de temperaturen dalen, is het zinvol om eens naar tochtende kieren en andere bronnen van kou en kilte te zoeken. En het euvel te verhelpen, natuurlijk. Vandaag een paar hints om je op weg te helpen:

dora-tochtstrip

  • Let maar op: in de bouwmarkt zijn rond deze tijd de tochtstrips in de aanbieding. Maak daar gebruik van, en sla een voorraadje in. Natuurlijk moet je wel weten hoe je die strips aanbrengt, en wat je wel en vooral niet moet doen. Dat gaat tante Dora je niet uitleggen, daar zijn experts voor. Die experts zitten op YouTube, en leggen je alles precies uit, vaak op uitnodiging van diezelfde bouwmarkten die de tochtstrips verkopen. Typ op de zoekmachine van YouTube ‘tochtstrip aanbrengen’ in , en je krijgt les van de experts, letterlijk op honderd-en-een manieren.

tochtlat

  • Let een beetje op de ventilatieroosters. Zorg dat ze regelmatig geopend zijn, maar niet tochten en teveel kou binnenlaten. Een ventilatierooster hoeft niet voortdurend open te staan. Als je een uur na het koken het rooster in de keuken weer dicht doet, dan zijn de kookdampen verdwenen, en kun je het schuifje gewoon sluiten, of op een heel klein kiertje zetten.
  • We hadden het gisteren over breien, haken en naaien: wat dacht je van een gebreid, langgerekt stoffen beest dat je tegen de kier van de voordeur kunt leggen? Het helpt echt, en het ziet er nog leuk uit ook.
  • Houd gordijnen zoveel mogelijk dicht. Zelfs als de venstersponningen een beetje tochten, blijft de tocht zo netjes achter het gordijn, en niet in jouw kamer. Misschien wordt het ook eens tijd om een gordijn achter de voordeur en de keukendeur te hangen. Daarmee heb je zo’n koud gat meteen buitengesloten.

ventileren in huis

Tocht kost je veel geld. Per stookseizoen verslindt tocht veel energie, en daarmee geld. Doe er wat aan. Soms zijn kleine ingrepen al voldoende om veel te besparen. Vergeet natuurlijk niet om te ventileren, desnoods door kort flink de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten, voordat je de verwarming hoger zet. Een slecht geventileerd huis wordt klam. Dat voelt niet alleen vervelend aan, maar een klam huis kost beduidend meer energie om warm te stoken.

LEES MEER:   Energie besparen is vaak een kwestie van gedrag:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/energie-besparen-is-een-kwestie-van-gedrag/

Dit vind je misschien ook leuk...