VRAAG MAAR GEWOON GELD OF EEN CADEAUBON

Zeker als je al wat langer van een minimuminkomen moet rondkomen, dan wordt het lastig om extraatjes te kopen. Dat hoeven geen luxe extraatjes te zijn. Vaak is de aanschaf van een wasmand, een wekker, een paar nieuwe banden voor je fiets of een nieuwe steelpan al een lastige uitgave. Voor iemand die op minimumniveau moet zien te overleven, zijn drie tientjes al een boel geld.

Als je dan op je verjaardag een grappig ding voor in de vensterbank krijgt, dan is dat op zich niet vervelend. Maar veel beknibbelaars denken dan vast: had me het geld maar gegeven, dan had ik dat paar schoenen kunnen kopen. Dat weet de gever niet, en je kunt mensen niet kwalijk nemen dat ze iets leuks voor je meenemen. Maar als verjaardagsvisite van tevoren vraagt: wat wil je voor je verjaardag hebben, dan kun je maar beter de waarheid spreken.

Snoeischaar

Met een enveloppe met geld, of anders met een cadeaubon, kun je kopen wat jij nodig hebt. Als je een nieuwe snoeischaar nodig hebt, vraag dan een bon van het tuincentrum. En als je verlegen zit om een nieuwe zaag, vraag dan een bon van de bouwmarkt. Geld is natuurlijk overal goed voor.

Als je het niet direct uitgeeft, bewaar het geld dan zorgvuldig, en geef het aan niets anders uit dan de extra dingen waarvoor je het gereserveerd hebt. Anders gaat het op aan gewone boodschappen. Als de gulle gever weer eens op visite is, laat dan gewoon zien waaraan je het geld hebt uitgegeven. Dan kun je meteen laten zien WAAROM je zo blij bent met wat geld. De aanschaf maakt jou leven immers beter en gemakkelijker.

Penarie

Als je jaren in de financiële penarie zit, zul je zien dat je vrienden op je verjaardag als vanzelf geld of bonnen gaan geven. Je kunt best stille hints geven, dat je daar erg blij me bent. Elk tientje dat je krijgt, kan bijdragen aan de oplossing van een probleem of een uitdaging, die je niet kan oplossen zonder dat geld. Dat geeft een blij gevoel, ook bij de gever.

vvv cadeaubon

Ook deze cadeaubonnen zijn nostalgie geworden. Het is vervangen door een soort pinpas.

Suggestie: als het je na enige tijd weer beter gaat, nodig je goedgevige vrienden en familie uit voor een uitgebreide lunch of een kop koffie met gebak. Daarmee dank je ze voor hun hulp. Dat zullen ze best leuk vinden.

LEES MEER:   Er zijn altijd mensen die jou kunnen en willen helpen:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/er-zijn-altijd-mensen-die-jou-kunnen-en-willen-helpen/

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Ineke schreef:

    Bonnen zijn altijd fijn, ook als je niet hoeft te beknibbelen. Ik zit inderdaad niet wachten op dingen om neer te zetten of de zoveelste sjaal. Wat ik ook leuk vind om te vragen is dingen die ‘op gaan’ zoals thee, chocolade, lekkere drankjes en bakmixen enz. Dat voor de mensen die geen bonnen willen geven.

  2. Suuz schreef:

    Je zou de wensen die je hebt ook gewoon kunnen vragen, ipv een bon ervoor. Als je gedurende het jaar dingen opschrijft, heb je altijd iets te vragen. Is toch leuker dan geld of een bon. Zeker voor de gever.

  3. Ans schreef:

    Ik vind het hele concept van cadeaus vreemd, zo van jij krijgt nu wat van mij en als ik over een week jarig ben verwacht ik weer wat terug????? Wij hebben cadeaus geven dus afgeschaft, alleen kinderen krijgen wat. Wat wij wel doen is iets lekkers meenemen als we ergens op visite gaan, zo blijft het vieren van een verjaardag ook voor wie weinig te besteden heeft haalbaar, want wat heb je aan een cadeau als het halen van eten en drinken op zo’n dag al stress oplevert. Voor ons is het samenzijn op feestelijke dagen een cadeau.