De GOUDEN TIP VOOR 2018: ZIT ELKAAR WAT MINDER IN DE WEG

De kans dat je nu nog een plekje kunt huren in een vuurwerkvrij vakantiepark is erg klein. Er is veel meer aanbod dan vorig jaar, en er zal eind 2018 nog meer aanbod zijn, maar de vraag overstijgt bij verre het aanbod, elk jaar weer. Vooral bezitters van bange honden wijken noodgedwongen uit naar vakantieparken waar het afsteken van vuurwerk verboden is. Liever goed geld betalen voor een jaarwisseling zonder knallen, dan de totale paniek van hysterische kinderen en doodsbange huisdieren meemaken.

dora-rotjes

Eigenlijk staat de hele discussie rond vuurwerk symbool voor heel veel kwesties die in 2017 speelden. De ene neemt zijn vrijheid, omdat hij meent er recht op te hebben. Maar een ander wordt verdrietig van die keuze, en wil per se dat er ook met hém rekening wordt gehouden. Vaak weer ten koste van de ander. We zitten mekaar vaak lelijk in de weg, met onze eigen vrijheden.

Appen

Of het nu om vuurwerk, om Zwarte Piet, om appen achter het stuur, of een tuinfeestje met harde muziek gaat: de een zijn vrijheid is de martelkelder van de ander. Zoek daar maar eens een oplossing in. Dat zal toch een kwestie van geven en nemen zijn, lijkt ons. Zo werkt het in een beschaafde, democratische samenleving. Daarom onze tip voor het nieuwe jaar 2018: zit elkaar wat minder in de weg.

Vuurwerk geeft veel mensen plezier, maar er is ook een groeiende groep die er steeds meer moeite mee heeft. Probeer voor de jaarwisseling van 2018-2019 zover te zijn, dat er voor beide groepen iets geregeld is. Doe het samen, want alleen zo kom je er ook samen uit. Dat geldt voor alle maatschappelijke botsingen.

dora-relax

Dan moet je je wel aan de afspraken houden. Daar gaat het weleens mis. Mensen zijn soms rare wezens. Of zoals het in een advertentie voor vuurwerkloze vakantieparken in kleine lettertjes onderaan staat: ‘Wij kunnen geen garanties geven over de mate waarin individuele vakantiegangers het verbod op het gebruik van vuurwerk respecteren.’ Ofwel: ‘Er kunnen altijd lieden zijn die lak hebben aan de afspraken.’

Afspraken

Laten we afspraken maken en er ons aan houden, in het gloednieuwe en nog onbesmeurde 2018. Laten we elkaar minder in de weg zitten. In die hoop en verwachting wensen wij van tante Dora jullie een goed en wederzijds respectvol nieuw jaar!

Dora glimlach

LEES MEER:   Met de hond een paar dagen in een vuurwerkvrije omgeving? Geniet eens van andermans vakantie:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/een-dagje-uit/geniet-van-andermans-vakantie/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ineke schreef:

  Ik heb altijd zo’n medelijden met de huis- en wilde dieren. Zelf heb ik ook een doodsbange kat die twee dagen aan de pillen moet om het draaglijk voor haar te maken. Ik woon in een zeer ‘vuurwerkrijke’ straat. Het duurt maar kort natuurlijk maar het is zo’n oorverdovend geweld voor al die beestjes. Van mij mogen ze het verbieden en centraal gaan afsteken. Ook leuk, en dan zijn er vooral voor de dieren buiten meer uitwijkmogelijkheden. Maar goed het laatste woord is er nog niet over gezegd. 😉

  Ik wens jullie ook een fijne avond en een goed 2018.

 2. Daagse dingen schreef:

  Onze huisdieren zijn gelukkig niet bang.
  Ik ken wel een hond die werkelijk doodsangsten uitstaat in deze tijd van het jaar, zo zielig!

  Jullie ook een mooie jaarwisseling en een, hopelijk, liefdevol 2018.