VALENTIJN?

Het kan je niet ontgaan zijn: morgen is het Valentijnsdag. Dus snel nog een kaartje halen en hem zelf bezorgen (want met de post komt het morgen zeker niet aan), en iets kopen met een hartje erop. Laat Valentijn dan maar komen. Valentijn was wel degelijk een christelijke heilige, en de oude Romeinen vierden rond 14 februari een heidens vruchtbaarheidsfeest. Toch is Valentijnsdag vooral een Amerikaans feest.

In de USA nemen ze de cadeautjes en kaarten met harten bloedserieus. Het is DE dag om aan iemand op te biechten dat je van hem of haar houdt, ook als de uitverkorene dat nog niet wist. Dat kan wel eens verkeerd vallen. En wie zijn of haar geliefde op Valentijnsdag uit schaamte géén kaart stuurde, kan dat heel zijn of haar leven spijt van houden. Bloedserieus dus, die Valentijnsdag in de USA.

Ingeburgerd

In Nederland raakte de Amerikaanse Valentijns-traditie in de jaren negentig ook langzaam ingeburgerd, net als Halloween. In tegenstelling tot Halloween neemt de belangstelling voor Valentijnsdag echter al weer af. In 2007 deed nog 35% van de Nederlanders aan Valentijn, tien jaar later minder dan een kwart. Hollanders zijn misschien te nuchter? Waarom zou je helemaal tot 14 februari wachten, als je iemand midden in de zomer wil vertellen dat je hem of haar hartstikke lief vindt?

Vooral de commercie zal de dalende Valentijnskoorts in ons land betreuren. Want Valentijn is goed voor business. Daarom hier dit bespaaradvies van Zuinig met tante Dora: wacht niet met het verklaren van de liefde aan een bijzonder persoon, maar doe het nu, en stuur geen kaart, maar ga gewoon naar die persoon toe. Dat scheelt je een dure kaart en een postzegel. Neem wel een bos bloemen of een hart van chocolade mee, om je lief te paaien. Bloemen kun je het hele jaar kopen, en chocoladeharten misschien ook nog wel.

Gewoon

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, zelfs in de liefde. Bovendien is echte liefde welbeschouwd helemaal gratis, als het goed is. Laat die gekke Amerikanen maar gek doen, op Valentijnsdag. Dat is goed voor de Amerikaanse economie, vooral voor de fabrieken van chocoladeharten.

LEES MEER: Je kunt ook gewoon een nuttig cadeau vragen, in plaats van een chocolade hart:

VRAAG NUTTIGE CADEAUS (NIKS MIS MEE!)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. johmar schreef:

    Zoals mijn dochter altijd zegt elke dag is Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag. Doe eens iets liefs op een gewone druilerige maandag en wacht niet op een door de commercie bedachte dag en doe dan eens iets wat weinig tot geen geld kost, maar waar je tijd en moeite aan bestede om de ontvanger/ster blij te maken of een hart onder de riem te steken. Zo maakt zij me blij door met mij mee te gaan naar de handwerkbeurs, iets waar zij eigenlijk niet veel aan vind , maar waarvan zij wel weet dat ik daar heel blij van word. Ik maak haar op mijn beurt blij door zomaar op een gewone dag een leuk kaartje te sturen omdat ik weet dat zij gek is op post.