VALENTIJNSDAG EN ANDERE VERLEIDERS

Als je vijftig jaar geleden aan tante Dora had gevraagd, of ze weleens van ‘Valentijnsdag’ had gehoord, dan had ze waarschijnlijk gekeken alsof ze het in Keulen hoorde donderen. Nee dus. Inmiddels is Valentijnsdag niet meer weg te denken uit de Nederlandse kalender van bijzondere dagen. Op die dag geven veel Nederlanders een bos bloemen of wat anders aan de mensen waarom ze geven. Ook het versturen van prentbriefkaarten met heel veel hartjes wordt steeds meer gewoon in ons land. Let op: woensdag 14 februari is het weer zover!

dora-valentijnsdag

In Engeland en de Verenigde Staten is Valentijnsdag al eeuwen een traditie. In Amerika is het een uitgelezen gelegenheid om iemand door middel van een kaart te laten weten dat je hem of haar bijzonder, of bijzonder leuk vindt. Dat leidt weleens tot stress. Immers: als je helemaal geen kaart krijgt, hoor je er dan niet meer bij? Of, als je een Valentijnskaart krijgt van iemand die je helemaal niet ziet zitten, moet je dan toch een beetje blij zijn? Stress, stress, stress!

Gemoedelijker

In Nederland gaat het er wat gemoedelijker aan toe. Maar ook hier kun je Valentijnsdag moeilijk missen. De brievenbussen met de Ja/Ja-stickers liggen vol met folders van winkels en bedrijven, die graag willen verdienen aan die verering voor hartjes. Net zoals er goed wordt verdiend aan Halloween-kostuums, ook al een uit Amerika overgewaaid feest.

En dan hebben we het nog niet eens over het carnaval, dat binnenkort officieel losbarst. Je kunt geen warenhuis binnenlopen, of er hangen pakjes en accessoires voor de feestvierders. En niet alleen in Limburg en Brabant, maar ook in Drenthe en in Noord-Holland. Want het maakt niet uit waar je woont: als het maar leuk is. Misschien kun je het acryl glitterpak van Oudejaarsavond nog een keer aantrekken, als carnavalskleding? Ook dat heeft je geld gekost.

Feesten

Je snapt waar tante Dora heen wil: als je zin hebt om te feesten, of om een kaart met hartjes naar je lief te sturen, dan moet je dat zeker doen. Maar verlies nooit uit het oog dat die feesten voor veel ondernemers ook een verdienmodel zijn. Het hele Valentijns-gebeuren begon in Nederland vlak na de oorlog. De Hollandse bloemenkwekers gingen internationaal heel goed, maar de binnenlandse vraag naar bloemen bleef wat achter. Dus werd Valentijnsdag in ons land geïmporteerd, met het dringend verzoek om vooral bloemen weg te geven.

Geld maakt het niet uit, of het nu wordt uitgegeven aan harten, bloemen of aan een boterham met kaas. Maar je kunt geld maar één keer uitgeven. Je hebt nog maar drie, vier dagen. Dan is het Valentijnsdag.

Dora feestkaart

LEES MEER:   Feestkleding is niet altijd feestelijk:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/feestkleding-is-niet-altijd-feestelijk/

Dit vind je misschien ook leuk...