VOEDSEL WEGGOOIEN IS MEESTAL NIET (NOOIT) NODIG

Steeds terugkerend wordt er in de media weer aandacht aan besteed: we gooien veel te veel eten weg. Het is wel iets minder dan in 2010, toen de gemiddelde Nederlander nog 48 kilo per jaar per persoon aan kostelijk eten in de afvalbak gooide. Tegenwoordig is het toch nog steeds 41 kilo. Voor Dora en haar neven zijn die hoeveelheden eerlijk gezegd ongelofelijk groot. We snappen niet hoe mensen jaarlijks per gezin tussen de 150 en tweehonderd kilo in een of andere container mikken, en die dan aan de straat zetten om door een afvalwagen te worden geleegd. Weet je wel hoe zwaar tweehonderd kilo is? Dat kun je niet optillen, in je eentje. Waanzinnig!

Kom op, mensen! Natuurlijk: heel af en toe ligt er wel eens een bedorven tomaatje in de koelkast, of is er een perssinaasappel niet helemaal goed. Maar dat mensen iedere week grote hoeveelheden vlees en groenten in de biobak gooien, dichte blikken en potten afvoeren omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is, of kilo’s brood aan de vogeltjes (en de ratten) voeren: dat is feitelijk te gek voor woorden. Niet alleen omdat er mensen in de wereld zijn die honger lijden, maar ook omdat het gewoon verspilling van je goede geld is, als je zoveel voedsel bij het afval zet.

Standaardregels

Hier een aantal standaardregels die jou helpen om het weggooien van eten zoveel mogelijk uit jouw leven te bannen:

• Tenzij er groene schimmel op staat, kun je brood ALTIJD hergebruiken. Soms op een heel simpele manier: bijvoorbeeld door het in een broodrooster te roosteren. Of door je droge boterhammetjes tien seconden in de magnetron te laten draaien, waardoor ze weer heerlijk mals worden. Keihard brood inweken in ei en melk, er een handje gewelde rozijnen aan toevoegen, een klein halfuur in de oven, en je hebt een heerlijk dessert. Nogmaals: je kunt brood ALTIJD hergebruiken. Brood is mensenvoedsel en daarom geen voer voor eendjes en andere vogels. En afval is het echt NOOIT.

• Laat die leesbril eens liggen, dan kun je ook niet stiekem naar de houdbaarheidsdatum kijken. Voor verse waren zoals kaas en vleeswaar kan de houdbaarheidsdatum een indicatie zijn van versheid. Maar ingemaakt voedsel in blik en pot, en droge waren zoals pasta worden in principe nooit slecht. Zelfs jaren na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum is dat potje sperziebonen nog prima te eten. Tenzij het deksel van de pot bol staat en er vlokken in de vloeistof drijven. Maar dat zie je ook zonder leesbril.

• Als het vreemd ruikt en als er schimmel op zit, kun je het beter niet meer eten. Als het normaal ruikt en er normaal uitziet, dan kun je de voedingsmiddelen in jouw koelkast nog prima eten. Geopende potjes jam of kappertjes kun je soms nog maanden in de koelkast bewaren. Nogmaals: goed ruiken en goed kijken, en desnoods een heel klein mespuntje proeven. Wedden, dat er helemaal niets mee aan de hand is? Eten en niet weggooien.

• Doe altijd boodschappen met een boodschappenlijstje. Zomaar je winkelwagentje volladen met voedsel ‘omdat het toevallig deze week in de aanbieding is’, is vragen om kasten vol ‘vergeten’ eten waar je niets meer mee doet. Als je alleen koopt wat je op je zorgvuldig opgeschreven boodschappenlijstje hebt staan, dan is de kans dat je iets moet weggooien nihil.

Wij van tante Dora hebben er in de afgelopen vijf jaar al heel vaak aandacht aan besteed: weggooien van goed voedsel is zonde en niet nodig. Door het gewoon op te eten spaar je niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu, op allerlei manieren. Want echt: gemiddeld 41 kilo de man/vrouw per jaar is echt waanzinnig veel.

LEES MEER: Oud brood bestaat niet, er is alleen ‘brood met nieuwe, leuke uitdagingen’:

ZEVEN MANIEREN OM OUD BROOD EEN NIEUW LEVEN TE GEVEN

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. nicole orriens schreef:

    Ik vind het toch lastig om niet naar de uiterste houdbaarheidsdatum te kijken… Die heeft op mij een groot psychologisch effect, ben ik bang.

  2. Audrey schreef:

    Toevallig gisteren nog een aangebroken potje zongedroogde tomaten opgemaakt. Op het potje stond ‘na openen koel bewaren en binnen 5 dagen consumeren’. Nou, dit potje stond al zeker een maand in de koelkast en het smaakte meer dan prima!

  3. johmar schreef:

    IK eet al jaren dingen die over de datum zijn en ben er naar mijn weten nog nooit ziek van geworden. Op de locatie waar ik schoonmaak zit ook catering en omdat wij tegenwoordig gft afval van de kantoorafdeling waar wij werken in dezelfde gft container gooien zie ik nu regelmatig dat er hele broden weggegooid worden. En ook al is brood zoals hier vermeld word eigenlijk niet voor vogels en eendjes is neem ik het toch maar voor dit doel mee. Zelf opeten is helaas geen optie omdat het tussen ander gft afval ligt