WAAROM ‘GEZELLIG’ ZO BELANGRIJK IS

We zeggen het zo vaak: ‘Ik vind het hier gezellig’, of: ‘Wat ben jij gezellig’. ‘Gezellig’ is een woord waar we niet meer zo bij stilstaan. Het lijkt vluchtig, als we iets of iemand gezellig vinden. Maar gezelligheid is hartstikke belangrijk, zeker als je niet veel geld te besteden hebt. Ga maar na:

• Als je het gezellig hebt, dan heb je het meestal samen gezellig. Eén en één is twee. Als je samen bent, dan ben je niet alleen. Dat is belangrijk, dat snapt ieder klein kind.

• Als je het gezellig hebt, dan voel je je goed. Hoe vervelend jouw financiële of maatschappelijke situatie ook is: als je je goed voelt, dan straalt dat door in je hele lijf, in je hele leven. ‘Gezelligheid’ en ‘gezondheid’ beginnen met dezelfde drie letters.

• Als het gezellig is, denk je niet aan geld. Je kunt het heel gezellig hebben voor heel weinig geld. Een kopje thee en een zelfgebakken taart: meer heb je niet nodig. Ja: jezelf en de ander natuurlijk.

• Als je het gezellig hebt, ontstaat de behoefte om het ook in de toekomst gezellig te hebben. Je komt graag nog eens bij elkaar terug. Gezelligheid en vriendschap zijn stevig met elkaar verbonden. Vriendschap is goed voor het welbevinden, om maar eens een ouderwets woord te gebruiken.

• Als je het gezellig maakt, dan maak je het voor jezelf ook gemakkelijker. Een brompot spreekt niemand graag aan, een gezellig mens des te meer. Onderzoek heeft aangetoond, dat gezellige mensen meer voor elkaar krijgen. Je kunt het zelf gezellig máken. Een glimlach en een vriendelijk woord zijn vaak al genoeg.

• Gelukkig kun je het ook best gezellig maken als je alleen bent. Dat helpt, want soms wil je even geen gedoe. Met een lekkere beker warme chocolademelk op de bank jouw favoriete detectiveserie bekijken, zonder dat iemand er wat van vindt, kan op een bepaalde manier ook heel gezellig zijn. Of knus, ook zoiets als gezellig.

Gezellige mensen zijn de motor van de wereld. Gezellig samenzijn is de broedplaats voor samenwerking en vriendschap. En als je graag iets voor elkaar wil boksen in de wereld, dan kun je maar beter gezellig zijn. Gezellig, gezond, gelukkig. Goed hè? Drie g’s. Nog een gezellige dag, verder!

LEES MEER: Veel vervelende dingen komen gelukkig weer goed:

VEEL VERVELENDE DINGEN KOMEN WEER GOED, GELUKKIG

Dit vind je misschien ook leuk...