SNIJ EN RASP HET ZELF

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

rasp keuken

Kant-en-klaar gesneden groenten zijn vast heel handig. Je hoeft alleen maar een plastic zak open te trekken boven de pan, en hupsakee! het eten is al bijna klaar. Nog een beetje geraspte kaas erover, natuurlijk geraspt en al uit een andere plastic zak, en dan kunnen we aan tafel.

voorgesneden

Tegenwoordig hoef je bijna niets meer zelf te snijden of te raspen, als je dat niet wil. Andijvie, vlees, champignons, fruit, snijbonen, kool, kaas, aardappelen, sla en spekjes: alles ligt al voorgesneden en kant-en-klaar geraspt in de schappen van de supermarkt. In een handomdraai zit alles in de pan en is het gaar. Wat een gemak!roerbakmix

Dat gemak heeft echter een prijs. Of liever gezegd: het heeft een drietal prijzen, die jij als consument vrijwel ongemerkt moet betalen.

  • In de eerste plaats is voorgesneden en voorgeraspt veel duurder dan zelf snijden en raspen; neem eens de moeite om uit te rekenen wat zo’n zak met wokgroenten kost, en vraag je eens af hoeveel diezelfde hoeveelheid groente zou kosten als je alles los zou kopen en zelf zou snijden; wedden dat je je rot schrikt?
  • Laat de krakende plastic zakjes je niet bedriegen: al die groente en sla in een zakje is minder vers dan wanneer je het zelf zou snijden, vlak voor de bereiding; soms zit de fijngesneden andijvie die je koopt al dagen in de zak, weliswaar vaak in een zak met een beschermde atmosfeer, dus omgeven door een ander gas dan zuurstof, dat snel tot bederf leidt, maar eigenlijk is de groente al oudbakken voordat je ‘m in de pan doet; de vitaminen ben je definitief kwijt
  • Al dat verpakkingsmateriaal belast het milieu!

Het is geen wereldramp als je eens voor het gemak snel een zakje gesneden sla koopt. Maar krab je wel achter je oor, als je dagelijks een hele batterij zakjes opentrekt, met producten die je ook zelf had kunnen snijden of raspen. Het scheelt je op jaarbasis heel veel geld, en het is ook beter voor de vitaminehuishouding van je lijf. En beter voor het milieu! Win win win!

julienne gesneden

schaafToch is niet altijd alle kennis zaligmakend. Want gesneden wiite en rode kool schijnt veel beter voor onze gezondheid te zijn, als dat een dag of meer eerder voorgesneden is.

LEES MEER:  Tante Dora gelooft in vers en in eerlijke handarbeid. We schreven er al eens eerder over, lees maar:

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/doe-het-met-de-hand/roerbakken

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/roerbakpakket/salade winterpostelein

http://www.dora-besparen.nl/dora-gedachte-van-de-dag/creatief-met-rauwe-ingredienten/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. R schreef:

    Ik zou daar graag nog een aantal redenen aan toe willen voegen:
    -De snijwijze bepaalt wat je kunt doen met het product, oftewel voorgesneden beperkt je in je mogelijkheden.
    -Soms worden er dingen mee gesneden/in gedaan die je er niet in wilt hebben. Bijvoorbeeld stukken stronk in de zakken boerenkool (helaas is er geen supermarkt meer die nog ongesneden boerenkool verkoopt) of wortels nog aan de veldsla in zakjes gemengde sla die je er dan alsnog uit kunt gaan vissen.