WAT HEEFT SPAARZAAMHEID MET RUIMTEVAART TE MAKEN?

Al heel lang wordt er gemopperd over de hoge kosten die worden gemaakt in de ruimtevaart. Al in de jaren zestig van de vorige eeuw werd er geklaagd over de vele miljarden dollars die werden uitgegeven om een mens op de maan te brengen, terwijl er in grote delen van de wereld honger is. Kun je al dat geld niet beter besteden aan de bestrijding van de armoede? De critici hebben een punt. Maar meer dan een halve eeuw ruimtevaart heeft ook veel opgeleverd. Zelfs dingen die ons leven spaarzamer en zuiniger gemaakt hebben.

Dora ruimtewandeling 2

De speciale omstandigheden in ruimtecapsules en ruimtestations maakten het noodzakelijk om bijzondere gebruiksvoorwerpen uit te vinden. Zo heeft NASA een pen ontwikkeld, waarin de inkt naar de schrijfpunt bleef stromen, ondanks het verlies van zwaartekracht in de ruimte. Handig in Spacelab, maar niet hier op de aarde.

Krasvrij

Er zijn echter ook producten ontwikkeld, die wij in ons dagelijkse leven goed kunnen gebruiken. Krasvrij brillenglas is bijvoorbeeld oorspronkelijk uitgevonden voor de vensters van ruimtehelmen, die immers beslist niet mochten krassen. Voor de boor waarmee op de maan bodemmonsters werden genomen, werd een sterke, snoerloze elektromotor op batterijen ontwikkeld. Die motor werd het hart van de kleine handstofzuiger die wij in Nederland kennen als Kruimeldief.

Brand is levensgevaarlijk in ruimtestations. Om de bemanning snel te alarmeren, werd dezelfde soort brandmelder uitgevonden, die nu in de meeste huizen ergens aan een plafond hangt. En zelfs de bekende digitale oorthermometer is een spin-off van de ruimtevaart.

dora-zonnepaneel-2

Maar een van de meest revolutionaire ontwikkelingen die de ruimtevaartprogramma’s hebben voortgebracht, zijn wel de zonnepanelen. Ooit bedoeld om ruimtestations van stroom te voorzien, hebben ze hier op aarde een ware energierevolutie op gang gebracht. De 21ste eeuw wordt de eeuw van de hernieuwbare energie, en zonnecellen spelen daarin een doorslaggevende rol.

Led

Ook de ledlamp is ooit voor NASA ontwikkeld, om de kostbare elektriciteit van de zonnecellen zo spaarzaam mogelijk te gebruiken. Terug op aarde is de led het symbool geworden van het minderen van ons energiegebruik. Door de energieverslindende gloeilamp te vervangen door leds en andere spaarzame lampen, kunnen heel veel elektriciteitscentrales worden gesloten. Daardoor daalt de uitstoot van CO2 en fijnstof, en wordt het milieu gespaard.

dora-led

Zonnepanelen en ledlampen zijn inmiddels DE symbolen geworden van een spaarzamer omgang met energiebronnen en grondstoffen. Die reisjes naar de maan en naar Mars mogen dan vele miljarden hebben gekost: wij spaarzame mensen kregen er wel wat voor terug. Een gigantische stap voor de mensheid.

LEES MEER:   Zit er ook al een spaarlamp in jouw buitenlantaarn?

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/is-de-buitenlantaren-al-zuinig/

Dit vind je misschien ook leuk...