WAT KUN JE NOG MEER DOEN VAN € 385,00?

Hoera! Het eigen risico in de zorg blijft in het verkiezingsjaar 2017 gelijk aan 2016: € 385,00. Wat zullen de kiezers daar blij mee zijn! Daarvoor zullen ze de goedgevige politici vast belonen met hun stem! Het lijkt wel feest in Den Haag, zo langzamerhand. Het klinkt geweldig, maar voor veel mensen met een smalle beurs is € 385,00 nog steeds een heleboel geld. Teveel geld, om dat uit de huishoudportemonnee te missen.

Dora medische kosten

Om dat te illustreren, presenteren wij van tante Dora vandaag een lijstje van (broodnodige) dingen, die je ook van 385 euro zou kunnen doen:

  • Voor € 385,00 kun je voor twee volwassenen en twee kinderen winterjassen kopen. Best mooie winterjassen, ook nog. Winterjassen waar je een aantal winters wat aan hebt.
  • Voor dat bedrag kan een alleenstaande in de bijstand bijna anderhalve maand lang eten en drinken, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en eten voor de kat kopen, plus twee T-shirts en drie paar sokken. En een bosje bloemen. Twee bosjes bloemen.
  • Voor € 385,00 kun je voor twee kinderen nette, opgeknapte tweedehands fietsen kopen, zodat ze naar school kunnen fietsen. Of op alle vier gezinsfietsen nieuwe binnen- en buitenbanden laten monteren door een professionele fietsenmaker.
  • Voor dat bedrag kun je je kapotte apparatuur in één keer vervangen. Voor € 385,00 koop je met gemak een tweedehands wasmachine, een tweedehands koelkast en een tweedehands magnetron, alles samen, netjes opgeknapt en in goede staat, en door de leverancier bij je thuis bezorgd.
  • Een gezin van twee volwassenen en twee kinderen kan voor € 385,00 voor elk gezinslid twee paar nieuwe schoenen kopen. En geen slechte schoenen: best mooie en stevige schoenen, van echt leer.
  • En hetzelfde vierkoppige gezin kan wel twee keer per jaar buiten het seizoen een lang weekeindje in een huisje op de Veluwe logeren. Inclusief vervoer van en naar het huisje (voor het geval je dacht dat je voor € 385,00 geen ‘idiote dingen’ kunt doen).

beurs met geld

 

Een kwart eeuw geleden kon een gezin met kinderen in de bijstand nog van zijn uitkering leven. Je moest goed op de kleintjes letten, maar het kon, zeker omdat alle gezinsleden als vanzelf in het gratis Ziekenfonds zaten. Tegenwoordig is een uitkering of een mager inkomen op bijstandsniveau niet genoeg, dat zegt zelfs het Nibud. Als er dan in een jaar één of twee gezinsleden serieus medische hulp nodig hebben, dan klapt opeens bittere armoede de deur binnen.

Keuzemenu

Wie een zorgverzekeraar belt, krijgt meestal een keuzemenu te horen. Eén van de eerste keuzen is doorgaans: ‘Wilt u een betalingsregeling aanvragen? Kies …’. Betalingsregelingen kun je zelfs met een paar drukken op het toetsenbord via de website van de zorgverzekeraar aanvragen. Dat klinkt heel klantvriendelijk. Maar achter elke aanvraag voor een betalingsregeling verbergt zich een van schrik verlamd gezin of een alleenstaande oudere, die niet weet waar het geld voor het eten vandaan moet komen, door die torenhoge rekening.

Veel Kamerleden staan daar niet bij stil. Een gewoon lid van de Tweede Kamer verdient in principe per maand € 7705,12 bruto. Daar komt in de zomer 8% vakantiegeld bij, plus later in het jaar een eindejaarsuitkering van 8,3% (deze gegevens zijn openbaar en staan gewoon op internet). Daarnaast is er een royale onkostenregeling. Voor deze mensen zijn € 385,00 goed op te brengen. Voor een alleenstaande die van € 918 per maand netto plus zorgtoeslag en huurtoeslag rond moet komen, is dat een ander verhaal.

pleister

Het wordt tijd dat het eigen risico wordt afgeschaft, helemaal. Je kunt er niet voor kiezen om gezond te blijven. Zelfs als je niet rookt, als je regelmatig sport en elke dag voldoende verse groente en fruit eet, is er geen garantie dat je niet een rotziekte krijgt, waarvoor je maandenlang het ziekenhuis in en uit moet. Het eigen risico is een boete op ziekzijn, die vooral bij de groeiende groep minder goed verdienenden hard aankomt. Ophouden daarmee!

LEES MEER:   Hoera voor de betalingsregeling (maar niet heus):

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/mag-ik-van-u-een-betalingsregeling/

 

Dit vind je misschien ook leuk...